Da li je krckanje zglobova opasno?


Postoje ljudi koji se naprosto ježe od zvuka krckanja zglobova. Kada u svojoj okolini čuju ovaj zvuk, neretko negoduju zbog njega ili čak ubace poneki preteći komentar: „Prestani to da radiš, drhtaće ti ruke kada ostariš!“ ili „Prekini, dobićeš artritis!“. Na znanje prvima, a na sreću drugih, krckanje zglobova izgleda nema nikakav uticaj na naše zdravlje. Ali, šta se to tačno dešava kada krckamo zglobove?

Iako svi zvukovi koje naši zglobovi proizvode običnom čoveku zvuče slično, zaprav, postoji nekoliko različitih zvukova koji nastaju iz različitih razloga. Jedan od tih razloga je oslobađanje gasova koji se nalaze između naših zglobova. U našim zglobovima prisutna je sinovijalna tečnost koja deluje kao lubrikant i izvor hranljivih materija koje održavaju našu zglobnu hrskavicu. Ta tečnost sadrži gasove poput kiseonika, azota i ugljen-dioksida. Kada u nastojanju da ga krcnemo rastegnemo naš zglob, ovi gasovi se oslobađaju, formiraju mehure, i proizvode poznati zvuk.

Drugi razlog za nastajanje zvukova prilikom krckanja zglobova jeste kretanje zglobova, tetiva ili ligamenata. Pomeranjem zglobova dolazi i do promene položaja tetiva, a zvuk krckanja možemo čuti kada se tetive vraćaju na svoje mesto. Iz ovog razloga zvukove će najpre proizvoditi naša kolena i članci.

Konačno, krckanje zglobova možete čuti i zbog gubitka glatke hrskavice, te hrapavosti površine zgloba. Ali, ukoliko je to razlog zbog kog čujete krckanje u vašim zglobovima, oni vas sigurno već bole – jer imate artritis.

No, vratimo se pitanju iz naslova. Može li krckanje naštetiti našim zglobovima? Doktor Robert H. Šmerling u tekstu za Harvard helt piše da je bilo „povremenih izveštaja o dislokacijama ili povredama tetiva usled preterano snažnog pucanja zglobova“, ali da „takvi problemi izgledaju kao izuzetak, a ne pravilo“. Takođe, doktor Donald L. Unger krajem prošlog milenijuma objavio je kako je tokom 50 godina krckao zglobove na levoj ruci makar dva puta dnevno, ukupno, barem 36.500 puta. Na desnoj ruci zglobove je krckao retko i spontano. Nakon 50 godina podvrgao je svoje ruke pregledu i utvrdio da nijedan od zglobova nije artritičan, kao i da među rukama nema bilo kakve razlike.

I sam dr Unger priznaje da je potrebna veća grupa kako bi se ovaj eksperiment potvrdio, a to i jeste učinjeno dvadesetak godina pre nego što je Unger objavio svoje rezultate. U studiji koja je obuhvatala 28 pacijenata i objavljena je u u časopisu The Western Journal of Medicine zaključeno je da podaci ne podržavaju tezu da krckanje zglobova dovodi do degenerativnih promena u zglobovima, te da je jedina uznemirujuća činjenica vezana za krckanje zglobova iritantan efekat tog zvuka na posmatrača.

Dakle, čak i ako opsesivno krckate zglobove svakodnevno, mala je verovatnoća da ćete sebi učiniti veliku štetu. Harvard helt skreće pažnju i na jednu studiju koja je dokazala da hronično krckanje zglobova na ruci može dovesti do smanjene snage stiska šake. Međutim, ova navika ostaje relativno bezopasna. Usled krckanja zglobova definitivno nećete dobiti artritis, ali možete na sebe navući gnev prisutnih zbog iritantnog zvuka, pa je možda najbolje da se oslobodite ove rutine.

Ivan Subotić i Tijana Femić Bumbić, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA