Da li PIN otkucan unazad alarmira policiju?


Noć je. Prilazite svom bankomatu u nameri da podignete nešto keša. Iza sebe čujete nekoliko brzih koraka, a potom i pretnju: nepoznat čovek traži vam da podignete maksimalni moguć iznos i da mu novac predate bez opiranja. Šta ćete uraditi?

Urbana legenda, koja kruži već godinama, kaže da bi u takvoj situaciji trebalo da otkucamo svoj PIN unazad (ako je PIN 1234, treba ukucati 4321), pa će takav signal alarmirati policiju. Kao i gotovo svaka legenda, i ova u sebi poseduje trunčicu istine. Ovakav sistem upozorenja zaista jeste postojao, doduše više kao koncept i ideja, nego kao raspoloživi metod zaštite.

Na ovu ideju je devedesetih godina prošlog veka došao američki advokat i biznismen Džozef Zingher. Ubrzo je osnovao svoju firmu SafetyPIN i 1998. godine patentirao softver koji bi mogao da se implementira u sistemu bankomata i alarmira policiju ukoliko se korisnik nađe u opasnoj situaciji. Međutim, ispostavilo se da je malo banaka bilo zainteresovano za uvođenje ovog sistema. Zingherov pantent je 2004. godine uvršten u zakonodavstvo američke države Ilinois, ali ne kao obavezni model zaštite, već kao opcija.

Kritičari ovog sistema neprestano su ukazivali na njegove manjkavosti. Osim velikih troškova uvođenja, tu je i problem dolaska policije koja bi se čak i uz postojanje ovakvog signala verovatno pojavila prekasno. Takođe, korisnik bankomata koji se nađe u opasnoj situaciji teško bi brzo uspeo da u glavi konstruiše obrnuti PIN. Lako je ako vam je PIN 1234, ali da li biste uspeli bez razmišljanja u stresnoj situaciji da ukucate svoj PIN obrnuto ako je on 8259.

Međutim, čini se da Zingher nikada nije odustao od svoje ideje. I deset godina nakon njegovog jedinog uspeha, a u isto vreme i fijaska sa zakonom u državi Ilinois, plasirao je reklame i pozivao na uvođenje njegovog sistema. U svojim blogovima objašnjava da su argumenti njegovih kritičara neosnovani i tvrdi da se u Sjedinjenim Državama godišnje dogodi barem 500 ubistava povezanih sa lošim bezbednosnim modelom banaka.

U Srbiji, mit o tome da otkucavanje pina unazad alarmira policiju širio se i 15 godina nakon što je ideja o takvom zaštitnom sistemu uglavnom odbačena u državi u kojoj je nastala. Više medija je pre nekoliko godina prenelo ovu tvrdnju kao istinitu, a Tragaču je tada potvrđeno iz 14 banaka da se radi o pogrešnoj informaciji. Ukoliko vas neko primorava da podignete novac sa bankomata verovatno je najrazumnije da to i učinite, a potom se izvučete iz opasne situacije i obavestite policiju. Ona definitivno neće doći ako na bankomatu ukucate PIN unazad.

Ivan Subotić i Tijana Femić Bumbić, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA