Da li je Subotica grad sa najviše suicida u Srbiji?


Katarina Keti Anđelić, tj. Katarina Anđelić Cakana, biva prinuđena da se – između dve sezone „Otvorenih vrata“ – iseli iz svog beogradskog stana i ateljea, jer je na tom mestu predviđena izgradnja tržnog centra. Saznajemo da Cakana odatle „odlazi u Suboticu, mesto sa najviše samoubistava na Balkanu, jer te geostacionarne koordinate potpuno odgovaraju njenom emotivnom biću“.

Godinu dana pre obnavljanja „Otvorenih vrata“ (2013) Radio-televizija Vojvodine izveštava da je „Subotica grad sa najviše samoubistava u Srbiji“, a slični navodi ponavljaju se iz godine u godinu (1, 2, 3), često kao opšte mesto, kao aksiom, bez detaljnijeg upoređivanja Subotice sa drugim mestima u Srbiji.

Ana Kalaba 2019. godine objavljuje dobru analizu koja pokazuje da Subotica, prema zvaničnim podacima, nije ni među prvih deset mesta u Srbiji po stopi samoubistava. Na osnovu podataka za 2018. moglo se zaključiti da je na prvom mestu Bač (60,31), a da slede opštine Kanjiža, Bosilegrad, Koceljeva i Malo Crniće.

Odlučili smo da analizu obnovimo i proširimo tako što ćemo sagledati podatke Republičkog zavoda za statistiku za pet godina (2018-2022). Subotica ponovo nije među prvih deset opština i gradova, već se nalazi na 16. mestu. Na čelu je Novi Kneževac, a slede Senta, Trgovište, Kanjiža i Bečej. Dodatno smo izračunali i stope za 2012. godinu, kada je više medija ukazivalo na to da je Subotica prva po broju suicida. Tada je – ispostavilo se – na prvom mestu bilo Prokuplje, dok je Subotica bila „čak“ dvadeset i treća.

Pri izračunavanju stope samoubistava uzima se u obzir i ukupno stanovništvo na određenoj teritoriji, u ovom slučaju gradu ili opštini. Međutim, hajde da začas zanemarimo taj činilac i da posmatramo apsolutne brojeve. Da li je sada Subotica na prvom mestu? Posmatramo li Beograd kao jednu celinu – nema ni govora. U glavnom gradu se od 2018. do 2022. desilo 695 samoubistava, a u Subotici 165. A ako svaku beogradsku opštinu posmatramo zasebno? U tom slučaju Subotica i dalje nije prva, već je to Novi Sad (168).

Ako bismo „na silu“ želeli da smestimo Suboticu na prvo mesto, to bi nam pošlo za rukom jedino uz insistiranje na formalnostima. U tom slučaju bismo tvrdnju „Subotica je grad sa najviše samoubistava u Srbiji“ ocenjivali tako što bismo u obzir uzeli samo mesta sa statusom grada, kakvih je 29 u našoj zemlji. Tek u takvoj, suženoj konkurenciji, Subotica u nekim godinama zauzima prvo mesto.

Ovim svakako ne želimo da umanjimo dimenzije problema, niti činjenicu da je stopa samoubistava u Subotici zaista visoka. Ipak, insistiranje na tome da je Subotica prva po broju suicida u Srbiji (da ne govorimo o Balkanu, ili Evropi) nije utemeljeno u činjenicama.

Na kraju, pomenimo i „geostacionarne koordinate“ koje Katarini Anđelić nikako ne bi odgovarale. Najmanja stopa samoubistava u Srbiji (2018-2022) zabeležena je u Preševu, Tutinu, Bujanovcu, Srbobranu i Lazarevcu.

Napomena: Ako vam je potrebna pomoć, možete pozvati Nacionalnu SOS liniju za prevenciju suicida (011/7777000) ili SOS liniju Centra Srce, koja je dostupna svakodnevno od 14 do 23 (0800/300303). Posebni brojevi Instituta za mentalno zdravlje su 063/7298260 (za mlade i roditelje dece do 18 godina) i 063/1751150 (za osobe starije od 18 godina).

 

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA