Da li nam je od alkohola toplije?


Šta povezuje sledeće situacije: Doček Nove godine na otvorenom, vodoinstalater u vašoj kući, obeležavanje krsne slave, beskućnik na klupi u parku? Jedan od mogućih odgovora svakako bi bio ispijanje nekog alkoholnog pića, u određenim slučajevima sa potrebom da se telo ugreje.

I kod nas, ali i širom sveta, postoji rasprostranjeno verovanje da alkohol ima magičnu sposobnost da, osim atmosfere, „zagreje“ i telesnu temperaturu. Ova nepouzdana predstava se s vremenom utkala u tkivo društvenih običaja i ličnih navika, prenoseći se kroz generacije poput kakvog dragocenog nasleđa. Ali, koliko ima istine u njoj?

Alkohol zapravo može da učini da pomislite da vam je toplo, ali u pitanju je obmana. Kada se konzumira, alkohol utiče na krvne sudove ispod vaše kože. Oni se šire i samim tim više krvi i toplote protiče kroz njih. Dakle, iako možda osećate da vam je toplo jer vam je koža topla, važni organi ne dobijaju dovoljno krvi da normalno funkcionišu.

Jetra je ključni organ kada je u pitanju obrada alkohola u našem organizmu. Ona ga pretvara u vodu i ugljen-dioksid. Obično za sat vremena može da obradi polovinu jedne uobičajene ture alkohola. Dok ovaj proces traje, jetra proizvodi toplotu poput kakve male mašine u našem telu. Termoregulacija našeg tela će neizbežno biti narušena. Promene u snabdevanju krvi zapravo dovode do gubitka toplote, ali to ne primećujemo jer se tokom ovog procesa osećamo toplije. Ovo verovatno neće izazvati posledice kada smo u toplijem okruženju. Međutim, u zimskim uslovima to može dovesti do velikih problema.

Alkohol je, nažalost, dominantan uzrok smrti od hipotermije u urbanim sredinama. Konzumacija alkohola odlaže drhtanje i smanjuje njegovo trajanje, a drhtanje je upravo prirodni mehanizam tela za kreiranje toplote. Jedna studija iz 2017. godine o hipotermiji i trovanju alkoholom kod adolescenata otkrila je da je tokom zime 26,6% ispitanika doživelo blagu hipotermiju tokom pijanstva. To je za 8,6% više nego tokom letnjih meseci.

Prema dr Vilijamu Hejnsu sa Univerziteta Ajova, konzumiranje alkohola poništava mnoge zdrave reflekse ljudskog tela, među kojima je i održavanje toplote jezgra tela po hladnom vremenu. Čak i samo jedno alkoholno piće će započeti proces koji rezultira snižavanjem temperature.

Ljudi održavaju telesnu temperaturu približnu 37 stepeni Celzijusa, a većina ove toplote se generiše metabolizmom, koji obuhvata sve hemijske reakcije uključene u održavanje našeg života. Koža je preplavljena senzornim receptorima usmerenim na promene temperature, tako da redistribucija krvi koja se događa kada pijemo alkohol šalje našem mozgu neku vrstu crvenog alarma. Kada telo pomisli da je vruće, počinjemo da se znojimo – mehanizam dizajniran da snizi telesnu temperaturu.

Dakle, iako možda osećate toplinu spolja, zapravo se hladite iznutra. Takođe je dokazano da konzumiranje alkohola smanjuje percepciju niskih temperatura, ali se smatra da ovaj efekat najverovatnije ne dolazi od promena u proširenju krvnih sudova, već može poticati direktno iz mozga.

Kada konzumirate alkohol, naročito u ekstremnim vremenskim uslovima, trebalo bi da budete oprezni i svesni svih rizika. Preporučuje se da pre svega pazite na svoju sigurnost, pijte umereno i potrudite se da vaše telo ostane toplo i hidrirano.

Đorđe Majstorović, FakeNews Tragač

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA