Da li se ženama koje su bliske mogu uskladiti menstrualni ciklusi?


Koliko god menstruacija bila normalna stvar koja se dešava svim ženama u svim delovima sveta, svim društvenim slojevima i kroz gotovo ceo život, društvo i dalje ne uspeva da se oslobodi okova stigme kada je ova tema u pitanju.

Dokaz da je menstruacija tabu tema ilustruju brojni eufemizmi nastali širom sveta kako bi opisali ovaj period u mesecu. Na Zapadnom Balkanu su nam poznate fraze poput „tetka iz Crvenke“, „meca“ i „oni dani“. Međutim ovaj fenomen nije vezan samo za balkanske jezike. Na primer, u zemljama u kojima se govori francuski jezik, koristi se izraz „Englezi su pristigli“ koji datira još od vladavine Napoleona kada su na tlo Francuske pristizali engleski vojnici u crvenim uniformama. U nekim drugim varijacijama, umesto Engleza stignu Rusi. U Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sjedinjenim Državama mogu se čuti fraze koje koriste reč nedelja (sedmica), poput izraza „nedelja jagoda“ ili „crvena nedelja“. Ipak, u ovom kontekstu verovatno su najzanimljiviji narodi sa severa Evrope – Finci, Danci i Estonci – koji između ostalog upotrebljavaju izraz „komunisti su u bašti“.

No, vratimo se glavnoj temi. S obzirom na to da oko menstruacije postoji tolika stigma, ona postaje pogodna za razvijanje raznih mitova. Česte su priče o tome da li se i kako može uticati na period u mesecu tokom kog se dešava menstruacija. Prema jednom takvom mitu ženama koje su bliske i često provode vreme zajedno, menstrualni ciklusi mogu da se usklade i nastupaju u sličnom periodu tokom meseca.

Ovaj mit ima čak nekoliko imena. Osim „menstrualne sinhronije“ često se naziva i „Maklintok efekat“ po naučnom eksperimentu iz 1971. godine. Njega je sprovela Marta Maklintok u studentskom domu jednog ženskog univerziteta. Autorka je analizirala cikluse 135 učesnica eksperimenta pitajući ih kada su poslednji i pretposlednji put dobile menstruaciju.  Zaključila je kako se ciklusi jesu usklađivali, a kao objašnjenje pruža različite mogućnosti od jedinstvenog rasporeda obroka među učesnicama do zajedničkog života. Ipak, rezultati ovog istraživanja osporeni su u novijim studijama.

Tri eksperimenta koji tvrde suprotno objavljena su 2006. godine. Ono što je interesantno je da su svi oni imali slične uzorke, odnosno da su u njima učestvovale studentkinje koje žive u domovima u okviru svojih univerziteta. Ana Žiomkievič sa Poljske akademije nauka je istraživanje sprovela u studentskim domovima u Poljskoj sa 18 parova i 21 grupom od tri studentkinje. Otkrila je da fenomen menstrualne sinhronije nije uočen. Ona u svom radu dodaje kako je malo evolucionih razloga zbog kojih bi se menstruacije kod žena usklađivale.

Do istog zaključka su došli i Zengvej Jang sa Medicinskog fakulteta u Severnom Sečuanu i Džefri Šank sa Univerziteta u Kaliforniji. Oni su u zajedničkom radu analizirali 186 žena u kineskim studentskim domovima i zaključili da se menstruacije nisu poklapale među devojkama koje žive zajedno. Pored toga, Šank je u zasebnom radu zaključio i da ne postoje mehanizmi u organizmu koji bi to omogućili.

Pojedini mediji su pokušali da dokuče i razlog za veliku rasprostranjenost ovog mita. Novinari Bi-Bi-Si-ja su u sklopu članka o ovoj temi intervjuisali vanrednu profesorku biokulturne antropologije na Univerzitetu u Oksfordu Aleksandru Olvern. Ona je mišljenja da ovaj mit svoju popularnost duguje činjenici da je inicijalno istraživanje Maklintok nastalo u periodu jačanja feminizma. Njegova ideja je u tome da ako bi žene imale sinhronizovane cikluse, sve bi bile plodne u isto vreme pa jedan muškarac ne bi mogao da se razmnožava sa svima njima.  „Smatram da se ponekad ‘društvene vrednosti’ kriju u hipotezama. A sa feminističke tačke gledišta, ideja saradnje u suočavanju sa dominacijom muškaraca je privlačna“, navodi Olvern.

Novinari Bi-Bi-Si-ja zaključuju kako postoji mogućnost da nauka u budućnosti dokaže kako menstrualna sinhronija postoji. Ipak, dosadašnji radovi i eksperimenti tvrde suprotno. Jedino što ovaj mit pruža jeste osećaj međusobne povezanosti koja može biti od pomoći u prevazilaženju bespotrebne stigme vezane za tetku iz Crvenke, Engleze, jagode, komuniste…

Aleksa Ćirić, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA