Da li leptiri zaista žive samo jedan dan?


Leptiri su jedna od najmnogobrojnijih klasa insekata. Razlikuju se po obliku i veličini, ali i po funkciji koju obavljaju u prirodi. Mnogi su oprašivači biljaka i, poput pčela, vrše značajnu ulogu u očuvanju ekosistema, dok su drugi štetni po šumske i poljoprivredne kulture, pa zbog njih poljoprivrednici strepe od potencijalnih gubitaka.

Procenjuje se da danas postoji oko milion vrsta insekata, a među njima 180.000 vrsta leptira (u koje se ubrajaju i moljci i skelari). Kako jedan kanadski konzervatorijum leptira navodi, činjenica je da su „za razliku od drugih insekata leptiri među malobrojnim koji su prigrljeni zbog svoje lepote i šarma”. Međutim, za leptire se, pored lepote, vezuje i mit da žive samo jedan dan. Opstanku ovog mita doprinela je i savremena kultura, često ga romantizujući, pa ga čak možemo sresti i u nazivima filmova.

Istina je da leptiri žive relativno kratko, ali je zabluda da pred sobom imaju samo 24 sata. Čak i jedinke koje najkraće žive (Papilio demoleus) u proseku će videti četiri-pet izlazaka i zalazaka sunca.

Bi-Bi-Si piše da mnogi leptiri tokom zimskog perioda ostaju u hibernaciji, skrivajući se u rupama drveća, ili odlaze u toplije krajeve, čime produžavaju svoj život. Recimo, leptir monarh uglavnom živi između dve i šest nedelja, mada i to može varirati od generacije do generacije. Pojedine generacije migriraju ili padaju u hibernaciju, što može udvostručiti njihov životni vek. S druge strane, neke manje vrste leptira ne žive duže od nedelju dana.

Univerzitet Karlton iz Kanade, odgovarajući na učestala pitanja o dužini života leptira, navodi da je ovo „pitanje mnogo komplikovanije nego što izgleda”. U članku na sajtu ovog univerziteta profesorka Naomi Kapučino ističe da u kontrolisanim, laboratorijskim uslovima, s dovoljno hrane i adekvatnom temperaturom, životni vek leptira može biti duži nego kod onih u prirodi, kojima prete predatori, nepovoljna klima i nedostatak hrane.

Ako govorimo samo o odrasloj fazi leptira (isključujući stadijume jajeta, kukuljice i gusenice) životni vek ovog insekta može znatno varirati, čak i u okviru iste vrste. „U bilo kojoj vrsti koja ima dve generacije godišnje, odrasle jedinke koje prezimljuju žive 10 do 11 meseci, dok odrasle jedinke ‘letnje’ generacije mogu živeti samo 2 do 3 nedelje”, objašnjava Kapučino.

Bez obzira na to što su lepota i šarm leptira često romantizovani i povezivani s kratkoćom njihovog života, činjenica je da u okviru vrste postoje, u zavisnosti od uslova, razlike u dužini života. To ne poništava istinu da je, uzimajući u obzir moguće razlike, njihov vek i dalje kratak, ali je mit da svi žive samo jedan dan u potpunosti netačan. Njihova lepota time ne postaje manja ali, poput ljudske, deo je usuda na koji ne možemo imati skoro nikakav uticaj. Tamo gde se zadesi, lepota opstaje ili ugine.

Miloš Lazarević, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA