Da li je „Snežana i sedam patuljaka“ bio prvi dugometražni animirani film?


Tog 21. decembra 1937. godine održana je premijera filma „Snežana i sedam patuljaka”, u produkciji Volta Diznija. Mesto održavanja premijere bio je čuveni Carthay Circle Theatre, jedno od kultnih mesta iz zlatnog doba Holivuda. Film je doživeo ogroman uspeh kod publike i jedno vreme je držao titulu po zaradi kao najuspešniji tonski film.

„Snežana“ je bila nominovana za Oskara za najbolju muziku, dok je Volt Dizni sledeće godine dobio počasnog Oskara (i još sedam minijaturnih statua), čime je rad na ovom filmu prepoznat kao značajna inovacija, koja je očarala milione gledalaca. Ovo je bio prvi animirani dugometražni film Volta Diznija, a takođe i prvi animirani film koji je u potpunosti bio u boji. Međutim, ova čuvena adaptacija bajke braće Grim ne predstavlja prvi dugometražni animirani film u istoriji, kako se često pogrešno navodi.

Veruje se da najstarije filmsko ostvarenje u ovoj kategoriji zapravo datira iz druge decenije 20. veka. U pitanju je film „Creation” autora Pinta Kolviga, koji je u to vreme bio karikaturista u jednim lokalnim novinama u Nevadi. Zanimljivo da će Kolvig kasnije davati glas čuvenom Šilji iz Diznijevih filmova, ali i Ljutku, jednom od sedam patuljaka u već pomenutom filmu o Snežani. Nažalost, film „Creation” je izgubljen, kao i argentinski dugometražni animirani film „El Apostol” iz 1917. godine, koji se često navodi kao prvi svoje vrste.

Najstariji sačuvani film ovog tipa snimljen je u Nemačkoj, 1926. godine, a njegova režiserka je Šarlota Lote Rajniger, koja se ujedno smatra i pionirkom u izradi animiranih filmova pomoću silueta. Njeno prvo ostvarenje je film naslova „Avanture princa Ahmeda”, priča zasnovana na elementima iz knjige „Hiljadu i jedna noć”.

Rajniger je bila jedna od prvih koja je pokušala da prikaže iskustvo homoseksualnosti na platnu, i to baš u ovom filmu, predstavljajući odnos kineskog cara i muškog lika po imenu Ping Pong. Iako je ovo cenzurisano u verziji filma koja je prikazivana u bioskopima, Ping Pong je čak i u cenzurisanoj verziji predstavljen kao carev mezimac. Omaž ovom filmu može se primetiti i u Diznijevom blokbasteru Aladin (1992), gde se pojavljuje lik po imenu Princ Ahmed, koji ima sporednu ulogu.

Mada tridesetih godina 20. veka još uvek nije vladala hladnoratovska atmosfera kao u narednim decenijama, zanimljivo je pomenuti da čak i SSSR ima sačuvani dugometražni animirani film stariji od „Snežane i sedam patuljaka“. U pitanju je „Novi Guliver“ reditelja Aleksandra Ptuška, koga mnogi nazivaju i „sovjetskim Voltom Diznijem”. Ipak, trebalo bi napomenuti da se ovde radi o kombinaciji igranog i animiranog filma.

Bez obzira na to što Snežana i sedam patuljaka nije najstariji dugometražni animirani film, ona će zauvek ostati princeza među klasicima, a sedam veselih patuljaka će nas svojom rudarskom himnom stalno vraćati u bezbrižno detinjstvo. Haj-ho!

Đorđe Majstorović, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA