Treba li bateriju na telefonu potpuno isprazniti pre nego što je ponovo napunimo?


U septembru 2016. godine kompanija Samsung objavila je da povlači sa tržišta model pametnih telefona Galaxy Note 7, nakon brojnih izveštaja o eksplozijama prouzrokovanih njihovim baterijama. Ovome je prethodilo 35 zabeleženih slučajeva eksplozije telefona tokom punjenja, a interna istraga je pokazala da se radilo o problemu sa ćelijama baterije koje su doprinele pregrevanju.

Postoji mnogo dilema o baterijama naših malih džepnih prijatelja. Trebamo li ostaviti telefon priključen na punjač preko noći? Do koliko procenata je preporučljivo napuniti telefon? Kako izvući najduži životni vek baterije? Trebamo li dopustiti da se isprazni do nule svaki put? U ovom tekstu ćemo se, pre svega, pozabaviti ovim poslednjim pitanjem.

Prema novijim istraživanjima, upotreba telefona sve dok se baterija potpuno ne isprazni nije optimalna opcija. Zapravo, najbolje bi bilo ne dopustiti bateriji ni da dođe blizu kompletnog pražnjenja. Litijum-jonske baterije se na ovaj način troše brže nego obično.

Baterije su svakako roba sa ograničenim trajanjem. Unutrašnjost je u stalnom stanju propadanja koje se ne može sprečiti. S vremenom materijali unutar baterije zadržavaju sve manje i manje energije, jer njen kapacitet neminovno opada.

Potpuno pražnjenje baterije se savetuje samo u slučaju kada želite da izvršite rekalibraciju internog senzora koji prikazuje nivo baterije na vašem telefonu. Ovo se naročito preporučuje za iPhone telefone koji se isključuju pre potpunog pražnjenja, kada nivo baterije spadne na niske procente. Međutim, ni u ovom slučaju uspeh nije zagarantovan.

Vaš operativni sistem će vas podsetiti da priključite bateriju na punjenje kada dostigne 20% kapaciteta. Ipak, savetuje se da to uradite i ranije. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je da priključite telefon kada je između 30% i 40%, a da izvučete utikač pri 80% do 90%. Punjenje do punih 100%, kada koristite punjač visokog napona, može opteretiti bateriju.

Telefoni sa iOS 13 i modernijim operativnim sistemima mogu da koriste i opciju koja se zove optimizovano punjenje baterije (Optimized Battery Charging). Ova funkcija je napravljena kako bi smanjila trošenje vaše baterije i produžila njen životni vek, smanjivanjem vremena koje vaš telefon provodi potpuno napunjen.

Jedna od čestih dilema oko punjenja baterije je i da li bi trebalo da ostavljamo telefone na punjaču preko noći. Zaštitni čipovi obezbeđuju zaštitu od pregrevanja, kako sa telefonima, tako i sa lap-topovima i tabletima. Nakon što baterija dostigne 100% svog kapaciteta, punjenje se zaustavlja. Stručnjaci preporučuju da se telefon izvadi iz futrole tokom noćnog punjenja, ako je to izvodljivo. Ono što se svakako ne savetuje je stavljanje telefona pod jastuk. U tom slučaju će se telefon dodatno zagrejati, ne nužno dovoljno da dođe do sagorevanja, ali dovoljno da ošteti bateriju.

Ipak, ako planirate da menjate telefon na svakih godinu ili dve dana, možete ga puniti na bilo koji način i koliko god želite. S druge strane, ako želite da produžite vek vašeg mobilnog uređaja, obratite pažnju na savete stručnjaka za litijum-jonske baterije. Ili jednostavno možete ugraditi novu bateriju svakih par godina, što je dosta jeftinije od kupovine potpuno novog telefona.

Đorđe Majstorović, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA