Da li je „osam čaša vode dnevno“ idealna mera unosa tečnosti?


Bez obzira na to što je voda izuzetno važna za naš organizam, te nas u skladu s tim stručnjaci pozivaju da se što više hidriramo, postavlja se pitanje koja količina vode nam je potrebna u toku dana. Brojni portali prenose uverenje da je osam čaša vode dnevno prava mera, kako bi naš organizam obavljao sve svoje funkcije na pravi način.

Portal Blic žena navodi reči dr Zorice Dinić, lekarke opšte prakse, vlasnice i direktorke beogradskog doma zdravlja Vizim, koja ističe „osam razloga zbog kojih je osam čaša vode dnevno najpouzdaniji metod za čišćenje organizma i najbolji spas od vrućine”. Na sajtu La Fantane, odnosno „lidera u pružanju modernih i inteligentnih rešenja za hidrataciju” objavljen je članak u kom se navodi da smo svi „već hiljadu puta čuli kako bi svakoga dana trebalo popiti minimum 8 čaša dnevno”. Međutim, u nastavku teksta nema jasnih zaključaka koji nam govore zašto je to idealna mera.

Univerzitet u Ročesteru navodi u svom članku da je savet u vezi sa osam čaša vode zgodan jer je lako pamtljiv, ali da se ta preporučena količina ne može odnositi na svakog pojedinca. Koliko vode treba uneti – prema navodima univerziteta – zavisi ne samo od spoljašnje temperature i vlažnosti, već i od posebnih fizičkih ili zdravstvenih stanja. Trudnoća ili dojenje mogu zahtevati veće količine tečnosti, kao i zdravstvena stanja koja dovode do žeđi, ali se u tom slučaju treba obratiti lekaru.

Hajnc Valtin objavio je 2002. godine rad u kojem preispituje koliko je preporuka u vezi sa osam čaša vode naučno utemeljena. Navodi se da je nemoguće pronaći dokaz zasnovan na solidnoj naučnoj argumentaciji koji bi preporučuio pomenutu količinu tečnosti kao adekvatnu. Štaviše, stiče se utisak da je do širenja pogrešne informacije došlo zbog „prepisivanja” netačnih podataka. Kako ovaj naučni članak ističe, uprkos tome što se izvori često oslanjaju na Fridrika Stera, jednog od najpopularnijih učitelja iz oblasti nutricionizma, nemoguće je pronaći nijedan tekst u kom on to nedvosmisleno navodi. Zaključak je da se radi o usputnom doktorovom komentaru, koji nije podržan nijednim naučnim eksperimentom. U nastavku, tekst se bavi time da li pića poput kafe, čaja, piva i drugih pripadaju grupi tečnosti kojima možemo zameniti neku od osam čaša vode, ali bi to predstavljalo zalaženje u drugu temu.

Nephodnost vode za naš organizam ne dovodi se u pitanje. Međutim, treba biti oprezan kada su u pitanju neprovereni izvori. U želji da sebi pomognemo, može se dogoditi šteta iz najbolje namere, posebno što prevelika količina vode, popijena u kratkom razmaku, prema istraživanjima, može biti kobna za naš organizam. Slušajte svoje telo, ali neka njegova desna ruka budu dobro potkrepljeni izvori.

Miloš Lazarević, FakeNews Tragač

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA