Da li progutana žvaka ostaje u telu sedam godina?


Istorija žvakanja prilično je duga i raznolika. Pre pojave žvakaćih guma ljudi su žvakali koru drveta, lišće, pa i smolu. Vilijam Finli, stomatolog iz Ohaja, patentirao je žvaku u 19. veku, premda se Volter Dimer uzima za zvaničnog tvorca ovog proizvoda. Kao male, plašili su nas da će, ukoliko progutamo seme lubenice, ono početi da klija u stomaku. Na tom tragu postoji slična zabluda vezana za žvake, a to je mit da će one – ukoliko ih progutamo – ostati sedam godina u našem stomaku.

Žvakaća guma je proizvod specifične teksture, a njena lepljivost uzrokovala je opštepoznati mit na koji su nas upozoravali kad smo bili deca: ne gutajte žvake, mogu vam se zalepiti za creva.

Univerzitet Makgil objavio je članak u kom demantuje uverenje da će se žvaka u našem organizmu zadržati tako dugo. Kako se u tekstu navodi, žvake jesu „lepljive i teško se skidaju sa školskih klupa”, te tako uverenje da mogu ostati „zaglavljene u nekom delu digestivnog trakta nije u potpunosti nelogično”. Međutim, ako bi žvaka i mogla da izazove neke zdravstvene probleme, oni bi se ticali „pojačivača ukusa i zaslađivača” pre nego lepljive teksture žvake same po sebi. Ističe se da postoji mogućnost blokade creva, ali za to su potrebne velike količine progutane žvake koje bi napravile zastoj. Izvan toga, žvaka će „kao i druge vrste nesvarene hrane proći kroz vaša creva u roku od 24 do 48 sati”.

Popularni naučni magazin Sajentifik Ameriken citira Davida Milova, pedijatrijskog gastroenterologa, koji kaže: ukoliko bi mit bio istinit, svako ko je u poslednjih sedam godina progutao žvaku imao bi dokaz za to. Međutim, njegovo iskustvo pokazuje da ni kolonoskopija, niti endoskopija, ne daju vidljive tragove takvog scenarija – ponekad se na snimku uoči progutana žvaka, ali se u većini slučajeva „zalepila“ pre manje od nedelju dana.

Rodžer Lidl ističe da „ništa ne bi moglo toliko dugo da ostane u nama, sem ukoliko bi bilo toliko veliko da ne može da izađe iz stomaka, tj. ukoliko bi zbog veličine ostalo blokirano u crevima”. Tekst u potpunosti negira verodostojnost mita, premda to ne znači da je gutanje žvaka u bilo kom smislu preporučljivo.

Sajens fokus magazin takođe negira mogućnost lepljenja žvake za vlažne zidove creva, tako da će komadić progutane žvake, zajedno s ostalom hranom, proći bez većih problema kroz naš digestivni trakt. Kao i u prethodnim izvorima, navode se slučajevi dece koja su progutala veliku količinu žvakaće gume, tako da je bila neophodna operacija kako bi se otklonila grudva, a samim tim i bol i konstipacija.

Miloš Lazarević, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA