Kad pas maše repom, da li to nužno znači da je srećan?


Psi su majstori komunikacije telom, ali prilikom tumačenja njihovog raspoloženja trebalo bi uzeti u obzir više stvari. Naime, pseće emocije se mogu čitati iz položaja ušiju, izraza lica i drugih telesnih pokreta, a jedan od njih je svakako i mahanje repom. Ono obično ukazuje na pozitivna osećanja kao što su radost i uzbuđenje, ali ukoliko pas maše repom to ne mora nužno značiti da je srećan. Pseći repovi su zapravo svojevrsne antene kojima se šalju šifrovane poruke o trenutnom raspoloženju.

Mahanje repom je instinktivno ponašanje koje se kod pasa razvija između treće i četvrte nedelje života, u zavisnosti od njihove rase. Da bismo bolje razumeli šta pas želi da poruči mahanjem repa, morali bismo da uzmemo u obzir pre svega položaj repa, kao i brzinu mahanja.

Na primer, bezbrižno i brzo mahanje repom koje nekada prati i uvijanje tela predstavlja najbolji signal, jer zapravo ukazuje na srećnog psa. S druge strane, kada pas blago maše repom koji je pomalo povijen, to znači da je oprezan i nesiguran, a ovo se može dogoditi pri upoznavanju drugog psa ili čoveka. Ako pas maše repom udesno, to je obično pozitivan znak, dok je mahanje ulevo negativno i ukazuje na strah, stres ili anksioznost. Razlog za ovo leži u tome što leva hemisfera mozga, koja je povezana sa pozitivnim osećanjima, kontroliše desnu stranu tela, dok desna hemisfera mozga koja je zadužena za negativna osećanja kontroliše levu stranu tela.

Jedna studija iz 2013. godine pokazala je kako psi mogu da razumeju i značenje pravca mahanja repom kod drugih pasa. Tokom istraživanja je testirano ponašanje 43 kućna psa različitih rasa. Psi su podeljeni u dve grupe: prvoj je prikazan video-snimak drugog psa koji maše repom udesno, a drugoj video-snimak psa koji maše repom ulevo. Svim psima obučen je prsluk za praćenje srčanog ritma. Psi koji su gledali snimak mahanja repa udesno bili su opušteni i čak su želeli da priđu psu sa snimka, dok je grupa pasa koja je posmatrala snimak mahanja repa ulevo pokazala simptome anksioznosti i njihov srčani ritam se ubrzao.

Mnogi vlasnici i uzgajivači se u poslednje vreme odlučuju da skrate rep svojim psima, što se obično čini iz kozmetičkih razloga. Međutim, stručnjaci se slažu da je ovo nepotreban zahvat koji može da ugrozi komunikacijske veštine pasa, ali i njihovu ravnotežu, pa čak i plivanje. Psi bez repova mogu da imaju problema kada su u blizini drugih pasa, jer su skloniji strahu i agresiji. Ovo često dovodi do ozbiljnih nesporazuma, pa i fizičkih sukoba među psima. Skraćivanje repova psima iz kozmetičkih razloga je zabranjeno u mnogim zemljama, među kojima je i Srbija. Prema Zakonu o dobrobiti životinja zabranjeno je i isecanje ušiju i skraćivanje repa, osim iz medicinskih razloga.

Mahanje repom kod pasa često ukazuje na sreću, ali ono može imati i drugačije značenje. Brzina, ritam i položaj psećih repova zapravo kriju širok spektar emocija. Razumevanje ovih signala i čitanje celokupnog govora tela omogućava nam dublji uvid u emocionalni svet naših ljubimaca.

Đorđe Majstorović, FakeNews Tragač

 

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA