Diana iz Leskovca već godinama ima 22 godine i živi kao Bog sa 22.000 dinara

Portal Espreso objavio je juče priču o izvesnoj Diani (22) iz Leskovca, koja sa platom od 22.000 dinara živi kao bog”. Šest meseci ranije, u oktobru prošle godine, portal Alo objavio je isti tekst – o 22-godišnjoj Diani iz Leskovca koja sa pomenutom platom živi kao car”. Ipak, Diana je i 2017. godine u avgustu imala 22 godine i sa istom platom ovaj put preživljavala”, kako je izvestio Kurir.

Iako je u naslovu Espreso najavio da Diana „živi kao bog”, u tekstu se navodi da joj roditelji plaćaju kiriju, da nije prijavljena i da nema zdravstveno osiguranje, te da se „moli Bogu da je nešto ne zaboli”. „Možda jedan mesec zaista jeste moguće rastegnuti 22.000 od prvog do prvog, ali to bi značilo da ne planirate nikakave troškove mimo ovog spiska i da ne kupujete lekove, čak ni aspirin”, navodi se u tekstu, što je u potpunoj je suprotnosti sa naslovom.

Takođe, s obzirom na to da su tekstovi na sva tri portala skoro identičnog sadržaja, već tri godine kirija iznosi 160 evra, računi 5.000 dinara, markica za gradski prevoz 3.000, a Diani ostaje 14.000 za hranu i ostale potrepštine.

Ipak, neke od rečenica iz prethodnih tekstova pojavljuju se u identičnom obliku u tekstu Blica od februara 2016, ovaj put sa naslovom „Da li joj verujete? Tvrdi da živi od 30.000 dinara i da može sebi sve da priušti“. Ovaj put se navodi da je neimenovana Beograđanka uspela da uštedi čak 150.000 dinara za letovanje u Španiji, sve zahvaljujući tome što ne plaća kiriju i živi u stanu koji je nasledila.

U kontekstu ovih manipulativnih tekstova trebalo bi uzeti u obzir i poslednje podatke o minimalnoj potrošačkoj korpi (za tročlanu porodicu), koja je u januaru ove godine iznosila 36.607 dinara. Slična je bila i u vreme kada su Alo i Kurir objavljivali svoje verzije priče o Diani, večno osuđenoj na 22 godine i isto toliko hiljada dinara.

Sandra Maksimović, FN Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.