Propala još jedna Informerova najava sukoba


Više portala, uključujući Kurir, Alo, Srbijadanas i Republika prenelo je 4. oktobra vest iz Informera da se sprema upad kosovskih specijalnih jedinica ROSU u severni deo Kosovske Mitrovice uoči ili na dan izbora na Kosovu i Metohiji. Razlog bi bio, kako navode u tekstu pod naslovom „Šiptari spremili pakleni plan po scenariju Đilasove Rade!“, hapšenje dvojice mladića koji navodno imaju snimak ubistva Olivera Ivanovića.

Tačno je postojanje navoda da određene osobe imaju taj snimak, kao i izjava kosovskog tužioca Sulj Hodže da bi osoba koja ima snimak ubistva Olivera Ivanovića mogla biti u Mitrovici, ali se tvrdnja da će specijalne jedinice ROSU upasti u severni deo Kosovske Mitrovice pokazala kao netačna, jer nikakvog upada uoči izbora i u toku njih nije bilo.

U tekstu se takođe predviđa da bi takav upad doveo do nereda i manje izlaznosti na izbore u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. O sličnim lažnim uzbunama i paklenim planovima Tragač je pisao već nekoliko puta: ispostavilo se da Albanci nisu napravili haos na Ibru, da nisu napali sever Kosova 25. avgusta 2018, niti četiri meseca pre toga, da nisu izazvali nerede na utakmici Crvena zvezda – Kopenhagen, a za subotičke Albance koje su tabloidi optužili da pevaju o pokolju Srba Tragač je utvrdio da su pevali o nesuglasicama žene i njene svekrve. Ovakvo prenošenje netačnih informacija veoma lako može dovesti do zaoštravanja tenzija i podizanja panike.

Đorđe Ivanović, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA