Ne, Evropski savet nije označio Ostrog kao „teroristički štab“

Više medija u proteklih nekoliko dana objavilo je tekstove u kojima se tvrdi da je u „izveštaju Evropskog saveta“, a zapravo u izveštaju organizacije pod nazivom „Evropski savet za spoljne poslove“ manastir Ostrog označen kao teroristički štab u kojem se pripremao državni udar u Crnoj Gori 2016. godine, te da iza tih navoda stoje „NATO stručnjaci“ Havijer Solana, Marti Ahtisari, Džordž Soroš, Karl Bilt i Bernar Kušner.

Naime, ovi političari, diplomate i lobisti jesu članovi Evropskog saveta za spoljne poslove, ali nisu autori publikacije na koju se u tekstovima referiše niti ta publikacija predstavlja njihove stavove, potvrdila je za Tragač jedina autorka izveštaja, Beata Huska.

Uvidom u istraživanje može se zaključiti da se Ostrog nigde eksplicitno ne pominje. Huska navodi da u publikaciji nije navela ime manastira jer joj je njen izvor preneo samo informaciju da se u jednom manastiru Srpske pravoslavne crkve odigrao sastanak inicijatora neuspešnog državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Takođe, autorka za Tragač podvlači da njen izveštaj ne govori o manastiru Ostrog niti o bilo kom manastiru Srpske pravoslavne crkve kao o „terorističkom štabu“.

Tekst koji pogrešno tumači publikaciju Beate Huske prvo se pojavio na portalu Republika 27. januara, da bi se dan kasnije našao na naslovnoj strani Srpskog telegrafa, a zatim 29. januara i u štampanom izdanju Večernjih novosti nakon čega se proširio na internetske portale Novosti, Informer, Srbija Danas, Espreso, Pravda, Srbin info i Balkans press.

 

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

26/11/2022

Ne, španski grip se nije širio vakcinama

Portal Borba za istinu objavio je tekst „Španski grip nije bio prirodna pojava bolesti, već čin masovnog ubistva“ u kome se navodi svedočenje prof. dr Eleonor Mekbin,…

26/11/2022

Ne, piloti nisu protestovali protiv kemtrejlsa

Na Tviteru je objavljena fotografija pilota koji nose slike „kemtrejlsa“ uz natpise na engleskom („Odbijamo da nastavimo da prskamo kemtrejls“) i na italijanskom („Odbijamo da ubijamo naše…

TOP 5 – LOKACIJA MANIPULACIJA
Fakenews tragac logo

Sumnjate u vest koju ste pročitali?

Pošaljite nam je. Proverićemo.