Izlazak Crne Gore iz NATO: Mediji obrnuli procente iz istraživanja

Portal Sputnjik objavio je danas vest pod naslovom „Stoltenberg: 50 odsto građana Crne Gore glasalo bi za izlazak iz NATO-a“ u kojoj, pozivajući se na pisanje crnogorskih medija In4s i Pobjeda, pogrešno navodi rezultate godišnjeg izveštaja NATO za 2020. godinu.

U tekstovima Sputnjika, In4s i drugih medija navodi se da bi, prema izveštaju NATO, 30% građana Crne Gore, ukoliko bi moglo da se izjasni, glasalo za ostanak u alijansi, dok bi čak polovina građana te države glasalo za izlazak iz Severnoatlantskog saveza.

NATO, Annual Report 2020, str. 42

Ipak, nalaz u publikaciji NATO potpuno je suprotan. U izveštaju na koji se pomenuti mediji pozivaju zapravo stoji da bi 30% građana Crne Gore glasalo za izlazak iz NATO pakta, dok 50% građana i dalje podržava članstvo u tom savezu.

Treba napomenuti i da je portal In4s u naslovu svoje vesti doneo istinitu informaciju, ali da je greška koju je Sputnjik preneo ostala u prvoj rečenici crnogorskog portala.

Ista greška našla se i na portalu lista Srpski telegraf, Republika. Na sajtu crnogorskog lista Pobjeda, u trenutku pisanja ovog teksta, nije moguće pristupiti ovoj vesti, ali je njen naslov, koji govori da je „za izlazak iz Alijanse 50% crnogorskih građana“, ostao zabeležen na Guglu.

Slično je i sa sajtom Politike, koja je svoju vest izmenila, verovatno nakon otkrivanja greške, ali je prvobitni naslov vesti koji pruža pogrešno tumačenje NATO izveštaja, ostao zabeležen u URL linku vesti.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA