Ne, Boris Džonson ne postaje gradonačelnik Odese


Veliki broj medija u Srbiji preneo je prethodnih dana vest da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponudio britanskom premijeru u ostavci Borisu Džonsonu mesto gradonačelnika ukrajinskog grada Odese. Srpski mediji pozvali su se na portal Ukrajinska pravda iako su vest, u većini slučajeva, preuzeli sa ruskog državnog medija Sputnjik. Na portalu Ukrajinske pravde nigde se ne može pronaći vest na koju domaći mediji referišu, a referišu bez prilaganja linka ili bilo kakvog dokaza njene istinitosti.

Spornu vest u Srbiji su objavili Sputnjik, Novosti, Nova srpska politička misao, Vesti online, Nulta tačka, Blic, Mondo, Sandžak live, B92, 24sedam, Happy BSC, Srbija danas, Espreso, Alo, Informer, Srbin info, Prst, Argumenti, Stanje stvari, a objavljena je i u štampanom izdanju Objektiva i na Jutjub kanalu Vesti dana.

O čemu je Ukrajinska pravda pisala, a o čemu nije?

Prema pisanju domaćih portala „Zelenski je tokom telefonskog razgovora predložio Džonsonu da bude prva osoba Odese, nakon što je bivši britanski premijer objavio da podnosi ostavku”, a Džonson je „sa zahvalnošću prihvatio ovu ponudu”. Iako je Ukrajinska pravda zaista pisala o telefonskom razgovoru Zelenskog i Džonsona nakon ostavke britanskog premijera, u pomenutom tekstu nigde se ne može pronaći informacija o ponudi koju domaći mediji spominju.

Evropska pravda, partnerski portal Ukrajinske pravde, zapravo je izvestila kako se Zelenski zahvalio Džonsonu na odlučnim akcijama po pitanju rata u Ukrajini i preneo mu zahvalnost ukrajinskog naroda, te da je Džonson Zelenskom poručio da je „heroj kog svi vole“. Boris Džonson je, inače, proglašen za počasnog građanina Odese početkom jula, kada se o njemu pohvalno izrazio aktuelni gradonačelnik tog grada Genadij Truhanov.

Pretragom ostalih vesti Ukrajinske pravde koje se tiču Borisa Džonsona, FakeNews Tragač je utvrdio da informacije o tome da Džonson postaje gardonačelnik Odese nigde nema. Uz pomoć arhive internet stranica Wayback machine proveravali smo ima li traga da je Ukrajinska pravda možda obrisala vest o kojoj naši mediji govore, ali sporne vesti nema ni u toj arhivi.

Redakcija Tragača kontaktirala je i urednika Evropske pravde, partnerskog portala Ukrajinske pravde, Sergeja Sidorenka. „Svi znaju da se u Ukrajini gradonačelnici ne biraju ukazom, već na izborima koji su prilično konkurentni, pogotovo u velikim gradovima kao što je Odesa. Takođe, brzom pretragom Gugla može se utvrditi da su ovu informaciju preneli ruski izvori pozivajući se na Ukrajinsku pravdu (naravno, bez linkovanja, kao da originalna vest nikada nije ni postojala). Skrinšot [priložen u pojedinim ruskim medijima] je imitacija dizajna sajta Ukrajinske pravde”, rekao je Sidorenko za FN Tragač.

 

„Hejteri će reći da je fotošop”

Kako navodi Sidorenko, o spornoj vesti pisali su uglavnom ruski portali (1, 2, 3 …), a neki od njih svoje pisanje pokušali su da opravdaju prilaganjem skrinšota koji podseća na vest Ukrajinske pravde. Međutim, kada se uporedi dizajn pravog sajta Ukrajinske pravde i onog koji su ruski mediji priložili primetno je da postoje određene razlike.

Datum na skrinšotu koji prilažu ruski mediji ispisan je u formi 08.07.2022, 11:00, dok je u svim vestima koje Ukrajinska pravda objavljuje pre datuma dodat izvor vesti, zatim je ispisan dan u nedelji, recimo, „četvrtak“, potom sledi brojčano ispisan dan, a zatim slovno prikazan mesec, a tek onda godina i vreme objavljivanja vesti. Skrinšot koji su ruski mediji priložili kao dokaz za svoje pisanje zapravo potiče sa Telegram kanala Hujevaja Odesa koji je ovu fotografiju objavio uz satirični komentar „hejteri će reći da je fotošop“.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačne navode (30. maj 2023); Portal Mondo ispravio je netačne navode (31. maj 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA