Da, Teslino pismo o kragujevačkim žrtvama je autentično


Ima li istine u ovome? – pitao nas je čitalac, poslavši nam link ka tvitu u kom se navodi kako se Nikola Tesla, „duboko ganut zločinom u Kragujevcu 1941“ obratio braći u Americi putem lista „Srpski srbobran“. U citiranoj poruci navodi se, između ostalog, da možemo biti ponositi na duševnu snagu, čvrstu odluku, neprestrašenost i junaštvo dečaka iz Kragujevca koji su pred nemačkim puškama radosno klicali „Mi smo srpska deca. Pucajte!“

Ako vas interesuje brz odgovor na pitanje da li je pismo autentično – odgovor je da, jeste.

Za čitaoce koje bi mogle zanimati i pojedinosti potrage opisaćemo ukratko šta smo uspeli da utvrdimo, a na šta i dalje nemamo odgovor.

 

U potrazi za pravim Srbobranom

Proces provere započeli smo pretraživanjem podataka o listu pleonastičnog naziva „Srpski srbobran“. Rezultati za konkretnu sintagmu su, međutim, bili malobrojni i uglavnom su se pojavljivali u okviru medijskih napisa čiji je sadržaj bio gotovo istovetan onome iz analiziranog tvita.

List „Srbobran“ (bez prideva „srpski“) izlazio je u Zagrebu od 1884. do 1914. godine s prekidima, a činjenica da je prestao da se štampa uoči Prvog svetskog rata automatski je značila da to nije „Srbobran“ za kojim tragamo. Još dalji od cilja bio je novosadski „Srbobran“, koji je ugašen kada je Nikola Tesla imao 11 godina.

Sledeća opcija bio je „Amerikanski srbobran“, koji se u kontinuitetu izdaje od 1906. do danas, što ga – posle „Politike“ – čini najstarijim živim srpskim ćiriličnim listom. Međutim, „Amerikanski srbobran“ nije bio jedini „Srbobran“ koji se štampao u SAD. Postojao je i „Srbobran“ (bez prideva „srpski“ ili „amerikanski“) koji je izdavalo udruženje Sloga, što je potragu za mestom objavljivanja Teslinog pisma učinilo još komplikovanijom.

List „Amerikanski srbobran“ osnovalo je u Pitsburgu udruženje Srpski pravoslavni savez Srbobran. Prema podacima biblioteke Univerziteta u Pensilvaniji reč je o listu sa dugom tradicijom koji je menjao periodiku izlaženja i kombinovao sadržaje na srpskom i engleskom jeziku. Nažalost, sačuvana i digitalizovana arhiva veoma je skromna. Biblioteka Univerziteta Kornel ima na raspolaganju jedan godišnjak iz 1920, a Miloš Rastović iz Srpske nacionalne federacije (aktuelnog izdavača) odgovorio je na upit Tragača da nemaju sačuvane primerke iz aprila 1942. godine. Redakcija se, inače, u svom portfoliju hvali činjenicom da je Nikola Tesla ovom listu svojevremeno dao ekskluzivni intervju, ali se ne navode detaljniji podaci o tome kada je intervju objavljen, niti da li je Tesla objavljivao i autorske tekstove.

Konkurentski list „Srbobran“ pokrenut je nekoliko godina nakon „Amerikanskog“, a izdavač mu je bio Savez sjedinjenih Srba „Sloga“, kojim je predsedavao Mihajlo Pupin. Pretraživa digitalna baza Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ nudi arhivu ovog lista za period od 1916. do 1918. (uz pogrešan opis, koji se odnosi na novosadski Srbobran), što znači da ni ovaj „Srbobran“ nema digitalizovanu arhivu za april 1942.

 

Potvrda autentičnosti

Upit o pismu smo, osim „Amerikanskom srbobranu“, poslali i Muzeju Nikole Tesle, koji nam je u već nekoliko navrata posvećeno pomagao u razrešavanju nedoumica i dezinformacija o slavnom naučniku. Iako ni ovde nismo dobili odgovor na pitanje o listu u kojem je Teslino pismo objavljeno, dobili smo potvrdu da je ono autentično. Napisano je na srpskom jeziku na pisaćoj mašini, a Tesla ga je potpisao svojom rukom.

„Snage zla, koje su okupljene oko Hitlera, moraju biti uništene“, pisao je tom prilikom Tesla, nazivajući sebe „najstarijim Srbinom, Jugoslavenom, Amerikancem naše krvi u Sjedinjenim Državama“. Kada je reč o kragujevačkim žrtvama, Tesla navodi kako se „svi možemo ponositi znajući da u čitavoj istoriji sveta nema tako veličanstvenog primera. Ovi divni mučenici živiti će vekove u našoj uspomeni oduševljavajući nas na besmrtna dela“.

Nismo, dakle, pronašli dokaze da je ovo pismo objavljeno u listu pod nazivom „Srpski Srbobran“, niti je sasvim jasno na koji se list tačno misli – „Srbobran“ ili „Amerikanski srbobran“. Ipak, suština je tačna: iz Muzeja Nikole Tesle potvrdili su autentičnost pisma, a o njemu je prethodno pisao i Radio Slobodna Evropa. Nikola Tesla umro je u januaru 1943. godine, ne dočekavši da vidi pobedu „Srba, Hrvata i Slovenaca u Staroj Postojbini“, čiju je zajedničku sudbinu u ovom pismu nazvao nerazdruživom.

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA