Holandija nije potpuno odustala od maski


Holandska ministarka Tamara van Ark, zadužena za zdravstvena pitanja, rekla je da neće postojati obaveza nošenja maski na teritoriji Holandije pošto iz medicinske perspektive nema dokaza o njihovoj efikasnosti u sprečavanju širenja virusa korona. I pored takve odluke u Holandiji je obavezno nošenje maski u javnom transportu i na pojedinim mestima gde nije moguće održati socijalnu distancu od 1,5 metara.

Portal Nova S je, prenoseći ovu vest, u naslovu napomenuo da „Holandija ne preporučuje nošenje maski jer su beskorisne”, što je kontradiktorno informacijama iz samog teksta koji su preneli. Holandska vlada nije saopštila da su maske beskorisne, već da njihova efikasnost nije dokazana kod sprečavanja širenja ovog tipa virusa korona. O ovoj informaciji pisao je i portal Raskrinkavanje iz Crne Gore, koji je svoje istraživanje usmerio ka objavama sa društvenih mreža.

Naslov portala Espreso navodi na zaključak da je Holandija potpuno „odustala od nošenja maski”, ali maske su na nekim mestima i dalje obavezne. Svi putnici koji su stariji od 13 godina moraju da imaju masku u javnom prevozu, što Espreso u svom tekstu nije naglasio, a kazna za njeno nenošenje je 95 eura.

Službenik za štampu Ministarstva zdravlja Holandije Tom Elbersen za FakeNews Tragač je potvrdio da je ministarka Van Ark saopštila da neće postojati obaveza nošenja maski na teritoriji cele države, ali da je ostavljena sloboda gradonačelnicima da tu obavezu uvedu ukoliko bude potrebeno. Nedugo posle ove odluke holandske vlade, u Amsterdamu i Roterdamu su uvedene mere obaveznog nošenja maski u određenim delovima grada gde nije moguće održati fizičku distancu.

 

Upotrebljena terminologija i jezičke finese

Mnogi domaći mediji preneli su da vlada Holandije neće preporučiti građanima da nose zaštitne maske. Rojters, čije delove teksta navodi većina ovih portala, u tom kontekstu upotrebljava reč savetovati, koja je semantički vrlo slična glagolu „preporučiti”.

Član Rojtersovog tima koji ispituje novinarsku etiku i standarde Brajan Mos za Tragač kaže da je ta reč upotrebljena kako bi se rezimirao citat ministarke Van Ark: „Kako iz medicinske perspektive nema dokazane efikasnosti maski, kabinet je odlučio da neće postojati nacionalna obaveza za nošenje nemedicinskih maski”.

Uzimajući u obzir činjenicu da je ovim citatom ministarka obavestila građane da neće biti u obavezi da nose maske, upitno je da li se to može izjednačiti sa glagolima „preporučiti” i „savetovati”. Na semantičkom planu svakako da ne može, ali uzimajući u obzir mere koje su i dalje obavezne (nošenje maski u javnom prevozu i u nekim delovima Holandije gde socijalna distanca od 1,5 metara nije moguća) ni u praksi se ne može reći da holandska vlada „preporučuje ili „savetuje da se maske ne nose.

Službenik za štampu Ministarstva zdravlja Holandije Tom Elbersen slaže se da takva terminologija može da dovede do zabune i pomisli da se u Holandiji maske više uopste ne koriste. Sa druge strane, Mos smatra da ovakva upotreba glagola, iako „semantički konfuzna”, ne utiče na informacije iz samog teksta.

 

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA