Vojnici ispred Gračanice ne pokazuju satanistički znak


Nekoliko domaćih portala, uključujući Politiku, Tanjug i Večernje novosti, prenelo je pozivajući se na crnogorski portal in4s da su se američke Nato trupe slikale ispred manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji, navodno pokazujući „satanistički pozdrav“. Ova priča je potekla sa društvenih mreža uz komentar da se obrati pažnja na ruke vojnika jer položaji malog prsta i palca označavaju kako kažu, novokomponovani satanizam. Politika je celu vest zasnovala pozivajući se na crnogorski portal i neproveren tvit jednog od korisnika.

Istina iza ove priče je da su vojnici sa slike pretežno poreklom sa Havaja, a navodni „satanistički pozdrav” je shaka sign ili hang loose kako su portali i navodili, ali tumačili pogrešno. Ovaj prijateljski pozdrav, a ne satanistički, u stvari je dobro poznati simbol havajske kulture. Stanovnici ga koriste da prenesu takozvani „Aloha duh“, odnosno koncept prijateljstva, razumevanja, saosećanja i solidarnosti među različitim etničkim kulturama. Pozdrav se koristi i širom sveta u kontekstu mira i ljubavi, a takođe predstavlja i važan deo surferske kulture.

Ova fotografija objavljena je prvi put 8. februara na Fejsbuk stranici KFOR Multinational Battle Group-East, gde se navodi da su vojnici u poseti Gračanici, kao i da uče o istoriji manastira i pomažu u izgradnji čvršćih odnosa na Kosovu.

Pojedini portali poput Informera, Kurira, Alo-a, ovaj pozdrav povezivali su i sa čuvenim fudbalerom Ronaldinjom, koji je na ovaj način slavio pogodak i koji je kako kažu „pozivom Bogu“ zahvaljivao svevišnjem na svakom pogotku koji je postigao, a čak i da je to istina, u potpunoj je suprotnosti sa prvobitnim navodima o satanizmu.

Miloš Trajković, Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA