Duhovni test Dalaj Lame nema veze s Dalaj Lamom


Protekle sedmice više domaćih medija objavilo je „duhovni test Dalaj Lame“, koji bi trebalo da nam otkrije istinske životne prioritete i omogući nam da „zavirimo u svoju dušu“. Ovaj popularna razbibriga, međutim, virtuelnim prostorom kruži duže od dve decenije i više puta je negirana bilo kakva njena povezanost s liderom tibetanske duhovne zajednice.

Srpski i hrvatski tabloidi još jednom su reciklirali staru laž i nanovo zavrteli priču o tri mistična pitanja (koja su zapravo tri zadatka, odnosno tri serije pitanja). „Ima samo 3 pitanja i otkriva suštinu vaše ličnosti!”, javlja Kurir Stil, dok B92 poručuje: „Rešite drevni test Dalaj Lame i zavirite u dubinu svoje duše“. Ovaj portal savetuje i kako pristupiti zadatku: „Ne razmišljajte previše o odgovorima, odlučite se za ono što vam prvo dođe u misli – koristite intuiciju, a ne logiku. Na kraju možda saznate ponešto o sebi.”

„Otkrijte prioritete u vašem životu!”, poučava portal Espreso, а Informer poručuje „saznajte ko je vaša srodna duša”. Svi ovi mediji upućuju na isti izvor: „Radi se o testu drevnih Tibetanaca za koji se veruje da ga je kreirao Dalaj Lama – vrhovni poglavar tibetanskog budizma, ali nije spomenuto koji po redu.”

Telegraf, s druge strane, u tekstu koji poručuje „Rešite ga odmah i promenite sudbinu” (a koji datira još iz septembra 2014) „razrešava” pitanje autorstva u nešto mističnijem tonu: „tvrdi se da ga je sastavio sam Dalaj Lama, odnosno neka od njegovih ranijih inkarnacija”.

Poznati američki fekt-čeking sajt Snopes, međutim, pronašao je podatak da je identičan test ličnosti postavljen na jednu Usenet grupnu diskusiju još 1998. godine, bez ikakvog pozivanja na drevnu tibetansku mudrost.

Snopes podseća da ovo nije prvi put da se Dalaj Lami lažno pripusuju već postojeći sadržaji, navodeći primere popularnih „Saveta za bolji život” i poruke sledbenicima da postanu „spiritualni aktivisti” (navodno poslate nakon terorističkih napada u Njujorku, 11. septembra 2001). „Saveti za bolji život”, dalje se navodi, probrana su verzija duge liste koja se na internetu pojavila 1999. i pratila je umetički projekat prezentacije jednog nepalskog tantričkog totema u ASCII kodu.

Iako je veza Dalaj Lame i prozaičnog testa ličnosti negirana pre više od 12 godina, tekst su u objavili i portali Dnevno i As Info, dok The World News citira Informer dodajući mu „zelenu” oznaku Trusted. Ranijih godina, lažni Dalaj Lamin test objavili su Blic Žena, Večernje novosti i Alo.

Danijel Apro, Fake News Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačne navode (6. jun 2023); Portal Kurira ispravio je netačne navode (19. jun 2023).

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA