Asocijacije: Danilovgrad – Martinići – Zeta – Crna Gora. Tabloidno rešenje: Srbija!


Tekst objavljen ove nedelje na portalu Espreso pokazuje kako drugarstvo nekad ne poznaje granice, ali istovremeno upućuje i na to da su pojedini mediji slepi za bilo kakve limite u bezobzirnom prisvajanju i nepotrebnom nacionalnom etiketiranju.

Izveštavajući o dečaku iz Danilovgrada koji je spasao druga iz nabujale reke Zete, portal Espreso je osim metaforičnih, obrisao i postojeću granicu između dve međunarodno priznate države. Beogradski tabloid je, naime, protagonistu događaja koji se odigrao van Srbije, i u kojem nije učestvovala nijedna osoba iz Srbije, proglasio – herojem Srbije”.

„ĐORĐE (13) JE HEROJ SRBIJE: Spasao druga koji se davio u reci, a o njegovom plemenitom podvigu bruji region“, javio je Espreso. U tekstu se dalje navodi da je „Đorđe Stojović iz Martinića, kod Danilovgrada, postao heroj sa samo 13 godina, tako što je spasao druga koji se davio u reci, otrgavši ga od sigurne smrti iz nabujale Zete.”

Mediji su preneli da je dečak vrlo brzo reagovao: skinuo je majicu, skočio u reku, izvukao je onesvešćenog druga na obalu i uspeo ga povratiti u život. „Gledao sam u raznim filmovima kako to rade, sjetio sam se i pritiskao mu grudi dok nije počeo da iskašljava vodu”, ispričao je kasnije Đorđe za podgorički Dan.

Podvig 13-godišnjeg dečaka zaista je nesvakidašnji, bez obzira na vreme i mesto. Međutim, čitav događaj se očigledno odigrao u Crnoj Gori i reč Srbija se, osim u naslovu, ni na jednom mestu ne pominje u manipulativnom tekstu objavljenom na portalu Espreso.

Danijel Apro, Fake News Tragač

 

Naknadna napomena (6. jun 2023): Portal Espreso ispravio je naslov teksta.

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA