Frljanje brojevima: Gana nije 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova


Objava Ministarstva inostranih poslova Srbije da je Gana povukla priznanje nezavisnosti Kosova u srpskim medijima izazvala je novu seriju neproverenog izveštavanja i kontradiktornih, manipulativnih tumačenja. Informer poručuje: „MA BRAVO!“, Alo najavljuje: „Ovo je početak kraja!“, a Večernje novosti konstatuju: „Poraz lažne države u UN“.

 

Mir i harmonija

Dok, s jedne strane, Večernje novosti u štampanom izdanju (12. novembar 2019) ocenjuju da je „većina u UN uz Srbiju“, odnosno da je „uz Prištinu 96, a uz nas 97 zemalja“, Alo istog dana tvrdi: „prema zvaničnim podacima, trenutno takozvanu državu Kosovo priznaje 100 članica UN“. Razlika je, dakle, u četiri države. „Ukoliko taj broj padne ispod 97“, nastavlja Alo (ono što se, po Večernjim novostima, već dogodilo), Prištinu će „priznavati manje od polovine država na planeti i onda bi sve njihove nade o članstvu u toj organizaciji definitivno bile raspršene“.

Broj je pao na 100, procenjuje Politika, ali „pod uslovom da ih je, kako tvrde prištinski zvaničnici, ikada i bilo 116“. Međutim, ove brojke nisu od presudnog značaja u kontekstu prijema Kosova u UN jer, istine radi, članicom se postaje pristankom dve trećine država (a ne proste većine), kao i pristankom pet stalnih članica Saveta bezbednosti (Francuska, Kina, Rusija, SAD i Velika Britanija). Uprkos tome, povlačenje priznanja koje je stiglo iz Akre (i osporeno iz Prištine) u Večernjim novostima predstavljeno je kao nekakav krucijalan događaj u samom sedištu UN: „’Kosovo’ izgubilo većinu na Ist Riveru“, piše list.

 

Poverenje i principi

Tačan broj zemalja koje su povukle priznanje teško je utvrditi i u mnogim slučajevima Beograd i Priština i dalje šalju potpuno oprečne informacije (Burundi, Papua Nova Gvineja, Surinam, Lesoto itd.). Istovremeno, mediji nekritički prihvataju listu na kojoj insistira ministar Ivica Dačić, iako se na njoj nalaze one države koje su odbacile mogućnost povlačenja, koje su nastavile bilateralnu saradnju s Kosovom, ili ga čak nikad nisu ni priznale, o čemu je FakeNews Tragač već pisao.

Podsećamo, Liberija je negirala navode iz srpskih medija i ponovila da je među prvima priznala Kosovo još u maju 2008. godine. „Dve zemlje nastavljaju da uživaju međusobno poverenje i prijateljstvo“, stoji u saopštenju Ministarstva inostranih poslova ove afričke zemlje.

Sao Tome i Prinsipe, recimo, nikada nije ni uspostavio saradnju s Kosovom. RTS je ovu vest preneo 2013. s naslovom: „Sao Tome ima principe o Kosovu“. Dačić, koji je tada obavljao premijersku funkciju, izjavio je da „odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini“. Više od pet godina kasnije, međutim, srpski mediji svrstavaju ovu ostrvsku državu među one koje su povukle priznanje Kosova u „najnovijoj diplomatskoj ofanzivi“ Srbije.

Vest o Gani kao „16. zemlji koja je povukla priznanje Kosova“ preneo je niz medija u zemlji i regionu, uključujući RTS, Alo, Večernje novosti, Blic, Kurir i Telegraf.

Danijel Apro, FakeNews Tragač

 

Naknadna napomena (15. jun 2023): Portal Kurira ispravio je netačne navode.

 

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA