Stubovi u Hong Kongu rušeni zbog kamera za prepoznavanje lica, ne zbog 5G


Na Fejsbuk stranici „Pravo na slobodu“ juče je objavljen snimak rušenja stuba, uz opis „Građani ruše 5G antene“, bez detaljnijih informacija o poreklu snimka. Međutim, objava koja je do ovog trenutka prikupila oko 1400 reakcija i 1300 šerova zasnovana je na dezinformaciji.

 

Naime, na snimku koji je u avgustu 2019. nastao u Hong Kongu vide se učesnici protesta koji ruše stubove za koje veruju da su opremljeni kamerama sa tehnologijom za prepoznavanje lica. Rušenje stubova odvijalo se u okviru masovnih protesta protiv nacrta zakona o ekstradiciji koji su započeli 15. marta 2019. i još nisu okončani.

Kako navode Gardijan, Atlentik i Forbs, vlasti tvrde da se stubovi koriste samo za kontrolu vazduha i saobraćaja, ali građani veruju da ih kineska vlast upotrebljava za nadzor i špijuniranje, zbog čega su na snimku pokrili svoja lica maskama i kišobranima. Kada je reč o 5G tehnologiji, ona bi ovog proleća trebalo da bude uvedena u 11 od 18 distrikta Hong Konga.

Još jedan ovakav primer zabeležen je juče, kada je stranica „Srpska čast“ objavila da su građani Nepala zapalili 5G predajnik, dok je priložena fotografija zapravo prikazivala požar na telefonskom tornju u Americi 2013.

S.J. – FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA