Izmišljena priča o gojaznom fudbaleru iz Kine koji radi šta mu se prohte

Priču o bogatom Kinezu koji je kupio fudbalski klub kako bi ispunio želju svom sinu prenelo je nekoliko portala, vodeći se objavom s Tvitera. Fotografija koju su portali priložili u svojim tekstovima nije aktuelna, već datira iz 2019. godine, a na njoj nije sin vlasnika fudbalskog kluba Zibo Cuju, već deoničar bivšeg kineskog kluba Đilin baiđa.

Portali Telegraf, Blic, Objektiv, Espreso, Novosti, Direktno, Srbija danas, Hotsport, Nova S, Kurir, Informer, Pink, Mondo, Republika, Vesti-online, Vjesti.me, Dnevno.hr, Sportsport.ba i Sport.novi.ba pisali su o aktuelnoj „apsurdnoj priči” iz Kine, gde je bogataš kupio fudbalski klub kako bi omogućio svom sinu da bude fudbaler. Tekstovima je pridodata objava sa Tvitera, na stranom ili sprskom jeziku, koja sadrži ovu priču, ali i fotografiju gojaznog igrača za kojeg se tvrdi da je sin vlasnika, da se zove He Shihua i da ima 126 kilograma. U tekstovima se takođe pominje da je trener primoran da ga uvrsti u igrački sastav na svakoj utakmici (neki portali navode da igra i svih 90 minuta) i da He Šihua mora da izvodi sve prekide.

http://twitter.com/pascal1403/status/1392782256205402115

Skraćeni prikazi utakmica Kineske prve lige (China League One, drugi stepen takmičenja) u kojoj se takmiči klub Zibo cuju mogu se pronaći na Jutjubu. Pregledom svih utakmica sezone ni u jednom trenutku se na terenu ne može primetiti igrač koji je gojazan, izvodi sve prekide, kao što se ne može primetiti ni da igrači tima nose tamnoplavi dres sa fotografije iz tekstova portala.

Obrnutom pretragom ove fotografije naša redakcija nalazi, osim mnogih objava na društvenim mrežama i stranim portalima koji prenose pomenutu priču, tekst vijetnamskog portala Thethao 24/7 iz 2019. godine. U tekstu se navodi da je čovek sa fotografije deoničar bivšeg fudbalskog kluba Đilin baiđa Sju Guangnanu, koji je, po njihovim navodima, dugovao plate igračima devet meseci, što je dovelo do štrajka unutar kluba, ali i ulaska deoničara u igru, budući da je želeo da da primer ostalima da „nije plaćen da bude igrač, a i dalje igra”.

Ko je onda He Šihua kojeg svi pominju?

He Šihua nije sin vlasnika, već vlasnik kluba Zibo cuju, koji je registrovan kao član prvog tima, sa brojem 10 na leđima. Ni on, kao ni izmišljeni gojazni sin, ne provode svaki minut na terenu, niti izvode sve prekide. On je debitovao za svoj klub u nadoknadi vremena utakmice protiv fudbalskog kluba Sečuan điuniu, a na terenu je proveo oko jedan minut i zaustavno vreme (1, 2).

Portal Objektiv je svom tekstu kao dokaz dodao i video-snimak najzanimljivijih detalja sa utakmice prvog kola između Zibo cujua i Džeđanga, gde je jasno da sveprisutnog igrača sa fotografije nema. Na toj utakmici vlasnik He Shihua nije bio ni na klupi.

I dok su novinari vređali imaginarnog sina zbog nepotizma, ali i gojaznosti, korisnici Tvitera su u komentarima iskoristili ovu priču za poređenje sa sličnim primerima iz domaćeg fudbalskog prvenstva, kao i košarkaške lige.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

 

Naknadne napomene: Portal Espreso ispravio je netačnu informaciju (26. maj 2023); Portal Kurira ispravio je netačnu informaciju (30. maj 2023); Portal Mondo ispravio je netačnu informaciju (31. maj 2023).

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA