Avgust ’21 unatrag: PCR test za neistine


U novom mesečnom pregledu štampe i portala donosimo pet upečatljivih primera manipulativnih vesti i neostvarenih najava. Ukoliko i sami sumnjate u vest koju ste pročitali, možete je prijaviti ovde.

[1] 23 procenta razlike

Veliki broj portala u Srbiji (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11) preneo je autorski tekst penzionisanog portugalskog generala Karlosa Branka u kojem se tvrdi da je vojno-policijska akcija Oluja bila genocid. Inače, Branko je od 1994. do 1996. godine bio na poziciji zamenika šefa misije vojnih posmatrača UN za Hrvatsku i BiH. Brankov tekst mahom je korektno prenet u srpskim medijima, ali uz jedan navod koji je drugačiji nego u originalu. Naime, u njegovom tekstu ne stoji da je Srba u Hrvatskoj pre Drugog svetskog rata bilo 61% već 38%.

[2] Krivokapić nije osnovao stranku

Više medija iz Srbije (1, 2, 3, 4, 5, 6) tokom juna ove godine prenelo je predviđanja lidera crnogorske partije Demokratski front (DF) da će aktuelni premijer te države Zdravko Krivokapić osnovati sopstvenu stranku 28. avgusta i tako „obmanuti građane“ s obzirom na to da je na vlast došao uz pomoć glasova birača DF. Ova informacija u srpskim medijima, tačnije u štampanom i onlajn izdanju lista Alo, pojavila se i početkom avgusta kada je ovaj list preneo upozorenja doskorašnjeg poslanika u skupštini Crne Gore i člana DF Nebojše Medojevića da su „u toku opasne finansijske i političke igre u Crnoj Gori“. Međutim, Krivokapić je ubrzo demantovao navode da 28. avgusta formira sopstvenu stranku, posredno ipak priznavši da plan za osnivanje stranke postoji. Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, zaista nije formirana nova demohrišćanska stranka na čije formiranje su lideri DF upozoravali.

[3] Nestorović o PCR testovima u SAD

Dr Branimir Nestorović je u intervjuu objavljenom u štampanom izdanju lista Objektiv početkom avgusta izneo već demantovanu informaciju da će Sjedinjene Države od naredne godine prestati da koriste PCR test za dijagnostikovanje virusa korona „jer on otkriva još gomilu drugih respiratornih infekcija“. Ovom tvrdnjom, koja potiče sa društvenih mreža, bavio se Rojtersov tim za proveru činjenica i utvrdio kako se radi o pogrešno interpretiranom saopštenju američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC). Iz ove agencije rekli su da samo preporučuju korišćenja novije generacije PCR testova kako bi se na efikasniji način moglo otkriti da li je pacijent zaražen novim korona virusom ili nekom drugom infekcijom poput influence.

[4] Dezinformacija o usnulom Bajdenu

Nekoliko medija u Srbiji (1, 2, 3) prenelo je isečeni snimak sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena i izraelskog premijera Naftalija Beneta, tvrdeći u svojim naslovima kako je predsednik Sjedinjenih Država zaspao tokom razgovora. Isečena verzija snimka ubrzo je nakon sastanka dvojice državnika postala viralna na društvenim mrežama. Ipak, Rojtersov tim za proveru činjenica navodi da je snimak sastanka Bajdena i Beneta obmanjujuće isečen, te da američki predsednik nije zaspao kako mediji i korisnici društvenih mreža tvrde. Na dužoj verziji snimka vidi se da je Bajden odgovorio izraelskom premijeru odmah nakon što je ovaj završio svoju rečenicu, što isečeni snimak ne prikazuje.

[5] Reciklirana laž o Mariniki Tepić

Portal dnevnog lista Informer ponovio je 30. avgusta u svojoj reakciji na tekst dnevnog lista Danas neistine o opozicionoj političarki Mariniki Tepić koje je ranije plasirao dnevni list Objektiv. Informer navodi kako je „Marinika Tepić svoju novinarsku karijeru započela kreirajući priče o koncentracionim logorima koji su, prema njenim rečima, u Srbiji pravljeni za Hrvate“. FN Tragač je već pisao o tome da Marinika Tepić nije govorila o koncentracionim već o logorima za ratne vojne zarobljenike iz Hrvatske.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA