Novembar ’23 unatrag: (Ana) Miloš


Lažirani identiteti i biografije, kreiranje nepostojećih osoba uz pomoć veštačke inteligencije i pojavljivanje ovakvih „ličnosti“ u javnosti gotovo da je postalo trend na domaćoj medijskoj sceni. FakeNews Tragač zabeležio je više ovakvih primera u proteklim mesecima (1, 2, 3, 4), a novembar ove godine obeležila je varijacija na sličnu temu. Pisac Miloš K. Ilić tokom prošlog meseca objavio je knjigu „Po zanimanju: Ana Miloš“ (Plato) u kojoj objašnjava kako je kreirao više lažnih identiteta spisateljica i pisaca od kojih su neki izdali i po nekoliko knjiga, osvajali nagrade i učestvovali na različitim događajima.

 

Ko je Ana Miloš?

Ukratko rečeno, Ana Miloš je lažni identitet koji je stvorio pisac Miloš K. Ilić tokom 2016. godine, u želji da se – prema njegovim rečima – „sasvim poništi kao autor“. Ana Miloš je od svog „rođenja“ do sada objavila nekoliko zbirki pripovedaka i poezije i osvojila tri nagrade, a priče i pesme su joj objavljivane u brojnim novinama, časopisima i na portalima, među kojima su i Politika i Letopis Matice srpske.

Međutim, kako je došlo do toga da jedan pisac kreira lažni identitet i preko njega ostvari značajan uspeh na domaćoj književnoj sceni? Prvo, treba naglasiti da Ana Miloš nije jedina lažna ličnost koju je Ilić kreirao. Tokom svoje karijere Ilić je stvorio i Ivana Drnčulu, Kostu Carića i Vladana Oligina, koji su takođe objavljivali svoja dela i učestvovali na književnim događajima. Svima njima Miloš K. Ilić posvetio je barem deo svoje knjige „Po zanimanju: Ana Miloš“.

Očigledno, Iliću nije bio problem da na događajima predstavi lažne muške identitete, ali šta je s Anom Miloš? Nju su „glumile“ čak tri osobe iz Ilićevog okruženja. Zanimljivo je to da je, kako Ilić u svojoj novoj knjizi navodi, jedna osoba iz književnih krugova dodelila nagradu Ani Miloš u otelotvorenju jedne Ilićeve prijateljice u Apatinu, da bi potom učestvovala na događaju na kom je Ana Miloš u svom drugom otelotvorenju čitala svoja dela. Ta osoba, kao i mnogi drugi koji su imali priliku da „provale“ Anu Miloš, nije primetila, ili barem nije prokomentarisala ovu nesvakidašnju situaciju.

 

Zašto je Ilić stvorio Anu Miloš?

Miloš K. Ilić među svoje motive za stvaranje Ane Miloš, između ostalog, uvrštava i svojevrstan bunt zbog nesluha izdavača za njegova dela. Kao Miloš K. Ilić teško je uspevao da objavi svoje knjige, ili makar dobija odgovore od izdavača, dok je Ana Miloš sa svojim delima imala mnogo bolju „prođu“. Na ideju o tome da autorke bolje prolaze od autora na domaćoj sceni reagovala je Booka, izdavač jedne od knjiga Ane Miloš, navodeći da bi ova izdavačka kuća, ukoliko bi pol išta značio, objavila i naredni Anin rukopis koji je poslala, ali da su ga „vratili jer ipak nije bio dovoljno kvalitetan“.

„Ukoliko je namera bila da se dokaže kako, eto, knjige koje pišu žene lakše prolaze kod izdavača, i da se na taj način dokaže podređen položaj mušakaraca koji pišu danas u Srbiji, u pitanju je pucanj u prazno. Mi smo ovu zbirku objavili jer je kvalitetna i objavili bismo je i da je iza nje stajao muškarac“, objavila je još Booka u saopštenju.

Ana Miloš uspela je da prima nagrade, učestvuje na događajima, zarađuje, izdaje knjige, potpisuje ugovore i ostvaruje kontakte s ljudima iz književnog sveta, a da njena tajna ne bude otkrivena. Isto tako, brojni mediji nisu primetili ili ih nije interesovalo da li je Saša Sredanović zaista „sportski psiholog“, kako se predstavljala, a nespostojeći ekspert za bezbednost i Zapadni Balkan Daniel Smit uspeo je da svoj intervju „uvali“, ni manje ni više, Danasu i Al Džaziri.

To nas dovodi do pitanja koliko smo uopšte senzibilisani da primetimo lažne identitete u svom okruženju. FakeNews Tragač će i u narednom periodu nastaviti da radi na razotkrivanju ovakvih slučajeva u nadi da će šira, ali što je još bitnije i stručna, novinarska javnost početi da lakše prepoznaje domaštane biografije ili potpuno izmišljene ličnosti.

 

Najčitaniji tekst

Najčitaniji tekst Tragača tokom novembra bavio se potencijalnim učešćem Kosova na Evroviziji, čime su se bavili i brojni domaći mediji. Naime, na Kosovu je održan Festival pesme koji jeste osnovan kako bi na njemu bio odabran budući predstavnik na Evroviziji, ali ne i predstavnik za naredno izdanje (2024). U sinopsisu pomenutog festivala stoji da će „pobednička pesma biti učesnik pesme Evrovizije“, ali se takođe navodi i da će taj izvođač „predstavljati Kosovo u trenutku kada Kosovo bude imalo pravo učešća“. Tragač je od Evropske radiodifuzne unije dobio potvrdu da se „ne planira pozivanje Kosova da učestvuje na Pesmi Evrovizije 2024“, što je i potvrđeno pre nekoliko dana, kada je objavljena zvanična lista zemalja učesnica.

Ne, Kosovo neće učestvovati na Evroviziji 2024. u Švedskoj

 

X blok

Tokom novembra pratili smo i dezinformacije koje su plasirane putem Tvitera / Iksa. Ukoliko i sami želite da nam prijavite neku vest na koju ste posumnjali, to možete učiniti putem prijavnog formulara ili slanjem poruke na neku od naših društvenih mreža.

 

Ivan Subotić i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA