Jul ’23 unatrag: Ovo je strašno velik grȁd


Proteklog meseca Srbiju i region zadesile su ekstremne vremenske nepogode, praćene olujnim vetrom, kišom, gradom i prizorima na nebu kakve nismo često viđali na ovim prostorima. Pojedini korisnici društvenih mreža ubrzo su počeli da traže razloge za ovakve, nesvakidašnje pojave i – očekivano – pribegli instant rešenjima. Umesto u „dosadna“ objašnjenja meteorologa, klimatologa i drugih stručnjaka, mnogi su odlučili da veruju u to da su za oluje krive druge pojave: od nezaobilaznog HAARP-a, preko Božje kazne, pa sve do CERN-a. Zbog toga, pregled prethodnog meseca posvećujemo dezinformacijama o vremenskim nepogodama koje su potresle region.

 

Dezinformacije o olujama

Iako su tzv. superćelijske oluje u Srbiju stigle tek u julu, čak su i nešto slabije nepogode koje su pogodile Kragujevac tokom juna probudile sumnje pojedinaca da se radi o napadu navodnim oružjem HAARP. Jedan korisnik Tvitera posumnjao je da je HAARP odgovoran za neprilike u Kragujevcu, jer se ciklon navodno nije pomerao uprkos vetru. Međutim, meteorolog Vladimir Đurđević je za FN Tragač objasnio da se radi o normalnoj pojavi koju smo već doživeli, na primer, tokom obilnih poplava 2014. godine, kao i da završeni projekat američke vojske HAARP ne može (niti je mogao) da utiče na vremenske prilike na zemlji.

Stacionarni cikloni: kao HAARP oko Kragujevca

HAARP je nastavio da se pominje na društvenim mrežama i nakon velikih oluja koje su Srbiju pogodile tokom jula. Istinomer je zabeležio da se društvenim mrežama širi fotografija reaktora naftne rafinerije u Nigeriji, za koji se tvrdilo da je „najnovije izdanje HAARP-a“. Drugačije nije bilo ni u regionu, gde su hrvatski portal Faktograf i bosanskohercegovačko Raskrinkavanje.ba ponovo morali da objašnjavaju da vremenske nepogode nemaju veze sa sistemom HAARP.

Međutim, u regionu je bilo i drugačijih teorija vezanih za uzroke nevremena. Faktograf je zabležio da je katolička organizacija Vigilare nevreme protumačila kao Božju kaznu, pogrešno tvrdeći da je jedina bolnica koja je oštećena tokom nevremena u Zagrebu baš ona koja je nedavno dozvolila „da se u njoj ponovno ubijaju nerođena deca“. Ovaj portal je zabeležio još jednu bizarnu teoriju o nedavnim olujama, a ovog puta na meti je bila Evropska organizacija za nuklearna istraživanja CERN koja navodno „štanca“ oluje.

U međuvremenu, u Srbiji pojedinim korisnicima društvenih mreža autentične fotografije oluja i njihovih posledica nisu bile dovoljne, pa su počeli da šire fotografije nastale u drugim državama. Portal Raskrikavanje skrenuo je pažnju na to da se Fejsbukom širi kolaž fotografija oluja za koje se tvrdi da su nastale nedavno u Srbiji, iako su nastale godinama ranije u drugim delovima sveta. Takođe, ovaj portal zabeležio je i da je jedan korisnik Tvitera grȁd čudnog oblika koji je pao u Italiji, u svojoj objavi preselio u „okolinu Beograda“.

 

Najčitaniji tekst

Još jedna tema koja je tokom jula privukla pažnju javnosti odnosi se na spisak „botova“ Srpske napredne stranke koji je objavljen na Tviteru. Tabela „botova“ sadrži ime, prezime, okrug, mesto i linkove ka nalozima stranačkih aktivista koji su zaduženi da afirmativno pišu o SNS-u na internetu ili da, jednostavno, lajkovima, plusevima i minusima na onlajn portalima podržavaju politiku stranke.

Bot-armija: najaktivniji su Kruševac i Šabac, a Mali Zvornik i Novi Kneževac prvi „po glavi stanovnika“

FN Tragač je analizirao pomenutu tabelu, utvrdio njenu verodostojnost i ustanovio broj individua koje botuju po opštinama, broj botovskih naloga po opštinama kao i broj botova „po glavi stanovnika“. U tekstu koji je privukao najviše pažnje Tragačevih čitalaca prethodnog meseca objavili smo da da su najaktivniji „botovski gradovi“ Kruševac i Šabac dok je najveći procenat botova „po glavi stanovnika“ u Malom Zvorniku i Novom Kneževcu.

 

Tviter blok

Na kraju predgleda donosimo vam i pregled manipulativnih i lažnih tvitova s našeg govornog područja, i to za mesec u kojem je Tviter promenio ime u „X“.

Ukoliko želite da nam prijavite dezinformaciju na koju ste naišli, to možete učiniti ovde.

Ivan Subotić i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA