Septembar ’23 unatrag: Šta se beli u gori zelenoj


Snimak Radoičića iz manastira Banjska je podvala, nastao je ranije! Radoičić priznao da je organizovao akciju u Banjskoj! Informer ekskluzivno objavljuje fotografiju ubijenog Srbina! (Fotografija u tom trenutku već postoji na internetu i kruži drugim medijima.) Kosovska policija zaplenila vozila sa oznakama Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Banjskoj! Sarajevska vijećnica u bojama zastave tzv. Kosova zbog nedavnih tragičnih događaja! Sve ove informacije kolaju regionom otkad su javnost krajem septembra uznemirile nove tenzije na severu Kosova i Metohije.

Naime, u noći između 23. i 24. septembra dva kamiona bez registarskih tablica postavljena su na most kod ulaza u selo Banjska na severu Kosova i Metohije. Kosovska policija se ubrzo pojavila na licu mesta s namerom da odblokira put i tada počinje oružani sukob koji traje tokom celog dana. Grupa maskiranih i naoružanih muškaraca upala je u manastirsko imanje, gde su se sukobi nastavili. Ubijena su trojica Srba i jedan kosovski policajac.

Celu situaciju isprva su pratile oskudne i oprečne informacije u medijima, da bi se narednih dana na portalima i društvenim mrežama pojavilo i nekoliko manipulacija plasiranih sa različitih strana.

 

Manipulacije o događajima u Banjskoj

Dva dana nakon ovih događaja kosovski novinar i predsednik Asocijacije novinara Kosova Džemajl Redža na X-u (bivšem Tviteru) objavio je fotografiju jednog od vozila koje je kosovska policija zaplenila u Banjskoj. Na fotografiji se vidi registraciona nalepnica na kojoj je napisano „Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije“, pa je Redža na ovaj način aludirao na umešanost srpskih institucija u incidente u Banjskoj. Međutim, ono što Redža očigledno nije znao je to da takvu nalepnicu poseduje svako vozilo registrovano u Srbiji. U narednoj objavi Redža je pokušao da se ispravi. Međutim, dok je ispravka imala nešto više od 7 hiljada pregleda, obmanjujuća objava stigla je do 90 hiljada.

U danima nakon sukoba srpski mediji i zvaničnici najviše su govorili o ubijenim Srbima. Informer je „ekskluzivno“ objavio fotografiju ubijenog Bojana Mijailovića, koju je nakon Informera na konferenciji za štampu „objavio“ i predsednik kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, tvrdeći da ona dokazuje kako je Mijailović ubijen dok je ležao ranjen. Međutim „ekskluzivu“ Informera nekoliko dana ranije objavio je portal Glas javnosti. Ona je bila dostupna na internetu već dan nakon sukoba, na šta je ukazao i novinar Nemanja Rujević na X-u (Tviteru).

U medijima se i dalje spekuliše o tome ko je tačno učestvovao u sukobima sa kosovskom policijom u Banjskoj. Par dana nakon sukoba kosovski zvaničnici objavili su snimak načinjen dronom na kom se vidi kontroverzni biznismen povezivan sa organizovanim kriminalom Milan Radoičić, kako u uniformi sedi među maskiranim naoružanim muškarcima u dvorištu manastira Banjska. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istog dana je snimak okarakterisao kao podvalu, objašnjavajući da se na njemu vidi sneg, što sugeriše da nije načinjen za vreme sukoba u Banjskoj. Međutim, samo nekoliko dana kasnije Radoičić je priznao da je organizovao akciju u Banjskoj.

O Banjskoj se govorilo i u regionu, a na društvenim mrežama pojavilo se i par dezinformacija. Bosanskohercegovački portal za utvrđivanje činjenica Raskrinkavanje.ba zabeležio je da se Fejsbukom širi neautentična fotografija sarajevske Vijećnice na kojoj je navodno projektovana kosovska zastava kao znak podrške u trenucima tenzija zbog dešavanja u Banjskoj. Takođe, istom društvenom mrežom širio se lažni citat funkcionera Socijaldemokratske partije BiH Vojina Mijatovića u kom on navodno poziva na proglašavanje dana žalosti za nevino ubijene Srbe na Kosovu.

 

Najčitaniji tekst

Tokom prethodnog meseca čitaoci Tragača najviše pažnje posvetili su tekstu o navodnom snimku opozicionog lidera Dragana Đilasa koji – prema opisu videa – u mladosti, na takmičenju Radost Evrope 1977. godine, peva pesmu Josipe Lisac „Danas sam luda“. Utvrdili smo kako nije moguće da se na pomenutom snimku nalazi Dragan Đilas, niti da peva pesmu Josipe Lisac „Danas sam luda“. Na snimku je hrvatski radijski i televizijski voditelj Dalibor Petko, koji je isti klip objavio na svom Instagram profilu još 2020. godine. Takođe, pomenuta pesma Josipe Lisac izašla je 10 godina kasnije u odnosu na godinu koja se pominje u opisu videa.

Turbo Limač show / Turbo Đilas show

 

X blok

Tokom septembra pratili smo i dezinformacije koje su plasirane putem Tvitera / Iksa. Ukoliko i sami želite da nam prijavite neku vest na koju ste posumnjali, to možete učiniti putem prijavnog formulara ili slanjem poruke na neku od naših društvenih mreža.

 

Ivan Subotić i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA