Avgust ’23 unatrag: Vrućinom izazvane konfuzije


Nakon nezapamćenih julskih oluja koje su zadesile Srbiju i region, u avgustu su nas ponovo pogodili toplotni talasi zbog kojih je izlazak napolje tokom dana delovao kao podvig vredan divljenja. U isto vreme u medijima i na društvenim mrežama intenzivnije se pisalo o klimatskim promenama, što je neminovno dovelo do pogrešnih tumačenja, izleta u teorije zavere i oživljavanja nekih starih, odavno raskrinkanih lažnih narativa. Zbog toga, pregled prethodnog meseca posvećujemo upravo dezinformacijama o klimatskim promenama i vremenskim prilikama.

 

Dezinformacije o klimi

Na samom početku meseca, FN Tragač je zabeležio iskrivljenu interpretaciju sadržaja publikacije „Budućnost urbane potrošnje u svetu od 1,5°C“, koju je svojim čitaocima plasirao portal Nulta tačka. „Do 2030. nećete jesti meso i moći ćete da kupite samo 3 odevne stvari godišnje“, poručio je ovaj portal svojim čitaocima u naslovu. Publikacija predstavlja progresivne ciljeve zasnovane na istraživanjima i ambiciozne ciljeve zasnovane na maksimalnim zamislivim naporima, a njihov cilj je redukovanje temperature na planeti. Pominjući samo ambiciozne ciljeve, Nulta tačka je svojim čitaocima predstavila dramatičnu budućnost u svetu bez mesa, sa manje odeće i putovanja, a sve to, prema ovom portalu, dešava nam se zbog agende o klimatskim promenama.

Nedugo potom, FN Tragač je pisao o tekstu iz magazina Pečat u kom je dopisnik ovog lista iz Kembridža Nebojša Radić pogrešno protumačio rad našeg naučnika s početka 20. veka Milutina Milankovića. Radić je pokušao da dugoročne klimatske promene o kojima je Milanković pisao predstavi kao objašnjenje za trenutne promene u klimi. Ipak, Milankovićev rad odnosi se na vremenske periode duge i po 100 hiljada godina, dok aktuelne klimatske promene svoj zamah dobijaju tokom poslednjih 200 godina.

Milankovićevi ciklusi nisu odgovorni za to što nam je planeta sve vrelija

Tokom avgusta, imali smo priliku da analiziramo i specijalni dodatak štampanog lista Srpski telegraf pod naslovom „Gospodari klimeko se igra Boga i menja klimu“. U njemu se, osim nekoliko korektnih tekstova, našlo i više dezinformacija vezanih za meteorološke sisteme i opservatorije HAARP, HIPAS i EISCAT, zasejavanje oblaka, navodno tajni projekat Jugoslovenske narodne armije koji tera kišu… Srpski telegraf je u svom dodatku pisao i o tome da je Nikola Tesla u svojoj laboratoriji još krajem 19. veka uspeo da izazove veštačku oluju. Međutim, FN Tragač je od višeg kustosa Muzeja Nikole Tesle dobio potvrdu da o tome ne postoje nikakvi dokazi.

O klimatskim promenama tokom avgusta se lagalo i u regionu. Bosanskohercegovački portal Raskrinkavanje.ba zabeležio je pravdanje visokih temperatura navodnom promenom u načinu merenja temperature; dezinformacije o nivou mora, povećanju temperature i navodno „novom ledenom dobu“, kao i lažno predstavljanje gosta kao klimatologa u emisiji u kojoj su negirane klimatske promene. Hrvatski portal Faktograf pisao je o novim navodima o klimatskom oružju koje navodno poseduju Sjedinjene Države; nepostojećem priznanju EU da je HAARP klimatsko oružje i dezinformaciji o tome da je za nevreme koje je pogodilo Zagreb krivo tzv. zasejavanje oblaka.

 

Najčitaniji tekst

Ipak, najčitaniji tekst FN Tragača tokom prethodnog meseca nije se ticao dezinformacija o klimatskim promenama. Sredinom meseca više domaćih portala prenelo je bizarnu vest o sobarici iz Las Vegasa koja je navodno ukrala iskorišćen kondom jednom milioneru koji je odsedao u hotelu u kom je radila, a potom ga iskoristila kako bi sebi napravila dete i dobila novac za alimentaciju na sudu. Radi se o satiričnoj vesti staroj četiri godine, a nakon analize Tragača vest su izmenili ili obrisali portali Kurir, Espreso, Blic žena, B92 i Kreacije. Međutim, to nije sprečilo televiziju Prva da u svojoj emisiji „120 minuta“ emituje razgovor sa ginekologom iniciran upravo ovom satiričnom vešću.

Ne, sobarica nije ukrala milioneru korišćen kondom pa „napravila sebi dete“

X blok

Tokom avgusta pratili smo i dezinformacije koje su plasirane putem Tvitera / Iksa. Ukoliko i sami želite da nam prijavite neku vest na koju ste posumnjali, to možete učiniti putem prijavnog formulara ili slanjem poruke na neku od naših društvenih mreža.

 

Ivan Subotić i Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA