Tiodorovićeva (vremenska) prognoza: Čekajući da nas sunce ogreje


„Ne očekujem da ćemo tokom leta imati neki značajan broj zaraženih, čak i ako bude skokova to sigurno neće biti više od 2.000 novozaraženih na dan“, rekao je prof. dr Branislav Tiodorović za Blic početkom jula, što su potom preneli brojni mediji (1, 2, 3, 4 …). Prema mišljenju prof. Tiodorovića, sunčevi UV zraci ubijaju virus, zbog čega nam „leto neće biti problematično“. Nažalost, zvanični podaci o razvoju pandemije demantovali su ove prognoze nakon nepune dve sedmice, jer je od 12. jula do današnjeg dana svaki dan otkriveno više od 2.000 novih slučajeva (1).

Od početka pandemije više predviđanja njenog kraja ili budućeg broja novozaraženih ispostavila su se kao netačna (1, 2, 3). Prof. dr Tiodorović je i u proleće 2020. godine govorio o tome da sunce ubija virus, da bi samo nekoliko meseci kasnije, tokom leta, došlo do tragičnog razvoja situacije u Sandžaku. FN Tragač je tada, na osnovu u tom trenutku dostupnih podataka, pisao o tome da se virus može prenositi i u toplim područjima, te da obolele i umrle imaju i afričke zemlje u kojima su visoke temperature i nivoi UV zračenja.

Afrički scenario za koronu i neosnovani optimizam

Šta nam govore istraživanja o uticaju visokih temperatura na kovid 19? 

Za razliku od proleća 2020. godine, danas znamo više o temi uticaja visokih temperatura na širenje kovida 19. Velika dvogodišnja studija objavljena jula ove godine bavila se uticajem faktora životne sredine na infektivnost kovidom 19 u zemljama severne hemisfere. U njoj je izučavan i uticaj toplog, odnosno hladnog vremena na širenje novog virusa, a zaključak je glasio da je kovid 19 infektivniji u hladnim mesecima (novembar – frebruar) nego u toplim (jun – septembar). Ipak, autori na kraju studije podvlače da bi „više temperature mogle da ograniče infekcije kovidom”, ali „ako se budno poštuju druge mere predostrožnosti”.

Još jedna studija objavljena krajem 2020. godine, a ažurirana februara 2021. godine, sugeriše da UV zraci mogu imati uticaj na manje širenje kovida 19. Ona skreće pažnju i na drugu studiju u kojoj su naučnici uspeli da u laboratorijskim uslovima dokažu da sunčeva svetlost može uništiti kovid 19 na površinama. Ipak, i ova studija podvlači da „klima ima skroman uticaj na prenošenje virusa u odnosu na socijalno distanciranje”, koje prema procenama iz ove studije ima „3 do 6 puta“ veći uticaj na smanjenu transmisiju kovida od sezonskog UV zračenja.

Blic, 1. jul 2022.

Šta nam govore podaci u Srbiji?

Iako su najveći brojevi novoobolelih, hospitalizovanih i preminulih od kovida 19 u dosadašnjem toku pandemije uvek bili beleženi tokom hladnijih meseci, ni leta se u Srbiji, po pitanju nove zaraze, ne pamte u najboljem svetlu. Prvo pandemijsko leto 2020. godine u Srbiji donelo je zabrinjavajuću situaciju u Novom Pazaru i Tutinu, kada su potresni snimci pacijenata koji leže u hodnicima novopazarske bolnice obišli Srbiju. Kasnije, 25. jula 2020. godine objavljeno je da je u Novom Pazaru do tog trenutka preminulo 100 pacijenata od novog virusa. Ovu objavu propratili su protesti građana Novog Pazara koji su zahtevali da se objave „pravi, a ne umanjeni brojevi“. A ako su predstavljeni brojevi bili tačni, to bi značilo da je u Novom Pazaru do tog trenutka (25. jula) od kovida preminula gotovo petina ukupnog broja preminulih u Srbiji.

Podaci nam govore da su i narednog leta, 2021. godine brojevi novozaraženih rasli i tokom letnjih meseci. Na svu sreću, situacija iz 2020. godine nije se ponovila ali je primetno da nakon prolećnog pada, u drugoj polovini jula počinje ponovni rast broja novozaraženih. Brojevi su rasli i tokom avgusta i septembra, da bi počeli da padaju tek pred doček nove 2022. godine. Posmatranjem broja novozaraženih tokom leta u prethodne dve godine može se zaključiti da ovaj period možda nije najgori u smislu broja registrovanih slučajeva, ali da tokom jula brojevi svake godine rastu.

Za razliku od prošlog leta, kada smo imali kakve-takve protivpandemijske mere na snazi i koliko-toliko funkcionalan Krizni štab, ovog leta mere u praksi više uopšte ne postoje. Budućnost Kriznog štaba, prema izjavi ministra u trenutno tehničkoj Vladi Zlatibora Lončara zavisiće od nove Vlade koja još nije formirana. Do tada, možemo pratiti prognoze eksperata: one variraju od Tiodorovićevih „neće biti više od 2.000 novozaraženih tokom leta“(1. jul), do Bekićevih „biće 4.000 novoobolelih sledeće nedelje“ (16. jul).

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

 

Pregled naučne produkcije Branislava Tiodorovića možete pogledati ovde:

Branislav Tiodorović – pregled naučne produkcije

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA