Ne, Hugo Bos nije najavio da će šiti ukrajinske uniforme


Na Tviter nalogu „Cvele objavljeno je da kompanija „Hugo Bos opet oblači naciste, te da nastavlja „kontinuitet ’tradicije i generacija’ najavljujući šivenje 100 hiljada kompleta vojnih uniformi za ukrajinsku vojsku.” U tvitu su objavljene i fotografije nacističkih uniformi sa logoima ove kompanije.

Iz kompanije Hugo Bos na upit FakeNews Tragača odgovaraju da ovi navodi nisu tačni. „Hugo Bos nedvosmisleno odbacuje ovu tvrdnju, baziranu na lažnim vestima. Već smo preduzeli korake koji se tiču ovog pitanja, ali i suzbijanja daljih dezinformacija u vezi s ovom lažnom izjavom objavljenom na društvenim mrežama”, kaže predstavnica za medije kompanije Hugo Bos Danijela Ostuni.

Lažna najava da Hugo Bos šije ukrajinske uniforme pojavila se i na Tviteru na engleskom (123…), kao i u nekim ruskim medijima (1, 2) i Jutjub kanalu Antisankcii.

Ko šije uniforme za ukrajinsku vojsku?

Pretraga informacija o proizvodnji uniformi za ukrajinsku vojsku uglavnom dovodi do rezultata koji se tiču ukrajinskih kompanija.

U tekstu Forbsa na ukrajinskom o kompaniji „M-TAC (brend koji nosi Zelenski) navodi se da je ukrajinski biznis brzo reagovao na desetostruko povećanje potražnje za vojnom odećom, te da već postoje desetine proizvođača: „Prvo, preduzeća za šivenje posvećuju 10-30% svog vremena porudžbinama za front, kaže Sokolov iz ’Pro-konsaltinga’. Drugo, tu je grupa velikih igrača koji šiju odeću po nalogu Ministarstva odbrane: ’Tornado’, ’Astra luks’, ’Tekstil-kontakt’, ’Mik’, ’Talan’“

Forbs je anketirao 10 vojnih i volonterskih organizacija s ciljem da sazna od koga, osim M-TAC-a kupuju opremu. Na listi se ističu ’Prof1Group’, ’Balistika’, ’ATTACK’, ’TOUR GIR’, ’STS’, ’U Tactic’, ’TOR’, ’Stimul’ i ’DEF.ua’, čime spisak nije okončan, ali je dovoljno sveobuhvatan da ukaže – kako Forbs navodi – „da se u ovoj niši formirao poseban krug malih i srednjih preduzeća“.

 

Da li je Hugo Bos proizvodio uniforme za naciste?

Navod u tvitu da „Hugo Bos opet oblači naciste” zapravo je insinuacija na povezanost kompanije Hugo Bos i nacista za vreme Drugog svetskog rata.

Kada je o tome reč, ova kompanija je priznala verodostojnost tvrdnji o svojoj neslavnoj prošlosti, a 2011. naručila je nezavisnu istragu o ovoj temi, nakon čega je javnosti uputila izvinjenje.

Sažetak nezavisne istrage moguće je pronaći na sajtu Hugo Bosa. Ova kompanija oslanjala se u procesu proizvodnje na prinudan rad zarobljenika, a njen vlasnik Hugo Bos bio je član Nacionalsocijalističke partije, i to najverovatnije iz uverenja, a ne samo koristi.

Iako je detaljno istražena, o ovoj temi se neretko pogrešno piše. Kompanija Hugo Bos je za vreme nacista u Nemačkoj šila nacističke uniforme, ali ih nije dizajnirala, što je informacija koja se često pogrešno prenosi, o čemu je pisao medij za proveru tvrdnji Mimikama.

Uz to, i fotografije koje su korišćene uz preneseni tvit na srpskom mogu se označiti kao manipulativne, jer nisu reklame iz perioda vlasti nacista u Nemačkoj, iako su često u onlajn svetu predstavljene kao takve. O ovome je pisao Fejk histori hanter.

Marija Zemunović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA