Sjaj nedogođenog: Mandela efekat u onlajn prostoru


O fenomenu Mandela efekta počelo je da se govori pre malo više od jedne decenije. Ovaj efekat podrazumeva istovetno kolektivno sećanje ljudi o određenoj pojavi, koja se nikad nije ni dogodila, ili se dogodila na sasvim drugi način. Takozvani „primeri“ koji naizgled potvrđuju legitimitet sećanja su različiti, i kreću se od izmene detalja određenog događaja do njegove potpune modifikacije.

Kada se govori o konkretnom terminu, kovanicu „Mandela efekat” je kreirala i prvi put upotrebila spisateljica Fiona Blum još 2009. godine. Ona je tvrdila, zajedno sa određenom grupom ljudi, da ima jasno sećanje koje se odnosi na smrt južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele tokom njegovog boravka u zatvoru, a koja se navodno dogodila još krajem osamdesetih godina prošlog veka. Pojedini su tvrdili da se ujedno sećaju i medijskih reportaža i vesti koje su se odnosile na smrt Nelsona Mandele. Međutim, on ipak nije umro krajem osamdesetih u zatvoru. Štaviše, umro je tek u decembru 2013. godine.

Ovom analizom obuhvaćena su tri video zapisa sa platforme Jutjub čija je tematika Mandela efekat. Prva dva snimka su sa istog Jutjub kanala iz regiona pod nazivom Idiokratija, a istraživanjem su obuhvaćeni i komentari gledalaca u vezi sa ovom temom. Treći analizirani video snimak je sa kanala američkog jutjubera Šejna Dosona, odabranog prvenstveno zbog tematike i popularnosti sadržaja. U sva tri video zapisa autori najpre objašnjavaju pojavu i koncept Mandela efekta, a naknadno navode i tzv. primere koji teorijski podupiru, makar prividno, iskaz o pojavi. Oba video zapisa kanala Idiokratija imaju više od 100 hiljada pregleda, dok video sa kanala Šejn broji preko 10 miliona pregleda.

Kako bismo sagledali potencijalni Mandela efekat u vezi sa temama koje su bliske domaćem društveno-političkom kontekstu, analizirali smo i navode sa Redita i Tvitera o navodnoj TV emisiji u kojoj je gledateljka, nakon što se telefonski uključila u program, rekla kako pevačica Svetlana Ražnatović nosi njenu ogrlicu / ogrlicu njene pokojne sestre / pokojne ćerke. Iako (zasad) niko ne može da ponudi snimak ove emisije, mnogi čvrsto veruju da je taj sadržaj zaista emitovan i tvrde da su ga gledali. U svim ovim slučajevima nastojaćemo da identifikujemo diskursne strategije kojima se kreatori sadržaja i komentatori služe kako bi ubedili druge u tačnost svojih sećanja.

Publikaciju možete preuzeti ovde.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA