Da li su fudbaleri NDH nastupali u crnim dresovima?


Uoči Mundijala u Rusiji (2018) znalo se da je hrvatska reprezentacija dobra. Ali malo ko je verovao da je baš toliko dobra: kladionice su naše komšije svrstavale na deseto mesto, dok su kao glavni favoriti viđeni Brazil, Nemačka i Španija. Hrvatska će, međutim, napraviti senzaciju i sjajnom igrom stići do finala. Put ka srebrnom odličju bio je u pojedinim medijima iz Srbije gnevno komentarisan, a uz ljubomoru se u tekstove smestila i teorija kako hrvatski igrači namerno, provokatorski, nastupaju u „crnim NDH dresovima“, tj. u dresovima koji su „verna replika onih iz vremena Pavelićeve NDH“.

Hrvatski nogometni savez zaista je priredio iznenađenje navijačima, odabravši za Mundijal u Rusiji crne dresove umesto crveno-belih sa šahovnicom, na kakve smo navikli. Međutim, da li su ti crni dresovi zaista bili replika onih iz zloglasne Nezavisne Države Hrvatske?

Za vreme ustaškog režima NDH je imala svoju fudbalsku reprezentaciju, koja je – dok su se odvijali stravični zločini – odigrala ukupno 14 zvaničnih mečeva. Protivnici su im bili Nemačka, Italija, Slovačka, Mađarska, Bugarska i Rumunija. Prvi meč je, međutim, odigran protiv Švajcarske, 1940. godine, dakle pre osnivanja NDH (1941). Hrvatski sportski novinar Zvonimir Magdić (1930-2018) svedoči da je prisustvovao toj utakmici u Zagrebu, gde su Švajcarci poraženi s 4:0. On, između ostalog, beleži i ovo: „Proljetni oblaci. I topli pljusak. Ja sam, sjećam se, na sjeveru. Švicarci, u bijelom, jer poštuju crvene majice Hrvata, domaćina“.

Ovaj zapis je veoma značajan, jer nam (retke) slike sa terena iz tog perioda nisu dovoljne da ustanovimo tačnu boju dresova. Fotografije bi, poslovično, trebalo da govore više od 1000 reči, ali u ovom slučaju govore 999. Nedostaje jedna ključna: boja. Sa crno-belih fotografija možemo iščitati da li je određeni komad odeće svetliji ili tamniji, ali je nemoguće bez dodatnih informacija utvrditi da li je nešto plavo, zeleno ili žuto. Magdić, međutim, kaže da je ono za čim tragamo bilo crveno.

U redu, imamo zapis svedoka prve utakmice NDH, ali je ta utakmica – kao što smo rekli – odigrana pre nego što je NDH formirana. Možda su potom usledile promene? Možda su dresovi volšebno postali crni? Razumljivo, arhivska građa na hrvatskom jeziku veoma je skromna kada je reč o fudbalu u NDH. Zbog toga smo pretražili nemačke novinske arhive i fokusirali se na meč odigran protiv NDH 1. novembra 1942. u Štutgartu, na stadionu „Adolf Hitler“. Nemci su tada ubedljivo pobedili (5:1), pred čak 50.000 navijača, a štampa je do detalja opisivala uzavrelu atmosferu, kao i kolorit. U eri crno-bele štampe i radijskog programa bilo je veoma važno dočarati čitaocima kakve su se boje mogle videti na terenu.

List „Pforchajmer cajtung“ doneo je u svom izdanju od 2. novembra 1942. reportažu o meču NDH i Nemačke, a dopisnik iz Štutgarta piše kako su Hrvati nastupali u crvenim majicama. Dakle, kad podvučemo crtu, beležimo auto-gol za one koji su plasirali ovu teoriju.

Stefan Janjić, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA