Da li je u Rusiji sproveden eksperiment sa zarobljenicima koji nisu spavali 15 dana?


„Otvaramo komoru kako bismo testirali mikrofone. Odmaknite se od vrata i lezite na pod ili ćete biti upucani. Ukoliko budete sarađivali jedan od vas biće oslobođen”, odlučno je zapovedio glavnokomandujući istraživač u eksperimentu. Nakon više dana tišine, iz komore se čuo hrapavi šapat – „više ne želimo slobodu”. Talas jeze i zbunjenosti zapljusnuo je prisutne istraživače i vojno osoblje. Otpočele su mukotrpne i duge konsultacije o tome šta nadalje činiti sa učesnicima eksperimenta.

Ovo je 14. dan ispitivanja, a paranoično potkazivanje među subjektima eksperimenta, vrištanje i nemili zvukovi nestali su još pre četiri dana. Neko je morao da uđe u komoru i proveri o čemu se radi. Zadatak je pao na specijalne, vojne jedinice koje su prema uputstvima istraživača oprezno otvorile komoru i ušle u nju. Imali su šta da vide. Četiri od pet subjekata i dalje su bili živi, no njihova tela bila su iskasapljena, kako je naknadno utvrđeno, golim rukama. Telo mrtvog subjekta raskomadano je ležalo na sredini prostorije i preživelima služilo kao čep za odvod. Pod je bio poplavljen mešavinom krvi i vode.

Gnusna tela, po svim zdravstvenim merilima neživih osoba, nekada su pripadala zarobljenicima lišenim slobode zbog političkih stavova. Ruski istraživači smestili su ih u komoru koju su napunili hranom dovoljnom za preživljavanje tokom mesec dana, vodom, ali i stimulativnim gasom koji nije dozvoljavao subjektima istraživanja da utonu u san. Obećano im je da će biti oslobođeni ukoliko uspeju da se odreknu sna u narednih mesec dana. Međutim, eksperiment je pošao po zlu i od subjekata stvorio hodajuće leševe neosetljive na bol i sedative, i željne samo jedne stvari: gasa koji ih je održavao budnima.

Ova horor-priča širi se domaćim medijima već dugi niz godina. FakeNews Tragač zabeležio je krajem 2020. godine da su je portali Alo i Glas javnosti preneli bez ikakvih ograda ili napomena. A napomene bi bile neophodne, jer se radi o potpuno izmišljenoj naučnofantastičnoj horor-priči koja je prvi put objavljena na sajtu Kripipasta još 2010. godine. Na ovom sajtu mogu se naći brojne horor-priče, a neke od njih, poput one o čudovištu bez lica Slendermenu, postale su izuzetno poznate u popularnoj kulturi i na internetu.

Neke od priča sa sajta Kripipasta, nažalost, prenošene su u medijima kao istiniti događaji. U arhivi portala za utvrđivanje činjenica Snoups, osim priče o ruskom eksperimentu s nespavanjem, može se pronaći još nekoliko analiza posvećenih upravo predstavljanju sadržaja sa sajta Kripipasta kao istinitih događaja.

Uprkos tome što je priča o ruskom eksperimentu praktično horor klasik i što su mu posvećeni brojni tekstovi, Jutjub analize, čak i filmovi, domaći mediji ni nakon analize FN Tragača ali i regionalnih portala za utvrđivanje činjenica, nisu prestali da je plasiraju u svojim rubrikama „zanimljivosti” i „razonoda”. Alo i Espreso su tek nekoliko meseci nakon naše analize, na svoje sajtove ponovo objavili „Zastrašujući eksperiment ruskih naučnika kakav svet još nije video”.

Ivan Subotić i Tijana Femić Bumbić, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA