Da li je lik doktora Hausa inspirisan doktorom Pečnerom?


Učiteljica kasni na posao, utrčava u učionicu i pozdravlja decu. Užurbano skida svoj kaput i raspituje se kako im je prošao vikend. Jedna devojčica iz razreda buni se jer učiteljica nikada nije njima pričala kako je ona provela svoj vikend. Učiteljica se složi sa time i počinje priču. Međutim, usred rečenice ona gubi moć govora. Na tabli ispisuje „zovite doktora“ pre nego što pada na pod. Doživela je moždani udar.

Ovako počinje jedna od epizoda serije koja je obišla svet i dospela u vrh najgledanijih serija svih vremena. U pitanju je medicinska drama Haus (eng. House M.D.), koja kroz osam sezona prati dešavanja u jednoj bolnici u Nju Džerziju. Međunarodna popularnost koju je ova serija stekla ogleda se, između ostalog, u tome da je proglašena najgledanijom serijom na svetu u 2008. godini. Učiteljicu iz uvoda, kao i mnoge druge pacijente koji se pojavljuju kroz 177 epizoda, pregleda i leči lekarski tim predvođen pomalo neobičnim lekarom, glavnim likom ove serije, dr Gregorijem Hausom. On odaje utisak smirenog, inteligentnog i pomalo distanciranog čoveka. Dakle, klasičan stereotip genija koji održava hladne odnose sa ljudima.

Mnogi mediji u Srbiji su 2019. godine preneli intervju s čovekom za kog su verovali da je poslužio kao inspiracija za kreiranje lika doktora Hausa: u pitanju je – tvrde – „naše gore list“, doktor Tomas Pečner. Njega je u tom svetlu predstavila i novinarka RTS-a Tanja Peternek u svojoj emisiji „TV lica: Kao sav normalan svet”. Doktor Pečner je rođen u Beogradu, a dolazi iz nemačke porodice. Međutim, kakva je veza između doktora Hausa i njega?

Obojica su lekari, i to s istom specijalizacijom – dijagnostikom – ali su po svemu sudeći različite prirode. Doktora Hausa možemo opisati kao mizantropa, dok doktor Pečner učestvuje u akcijama „lekari klovnovi“, koje za cilj imaju uveseljavanje pacijenata, posebno dece. Ovu inicijativu pokrenuo je američki lekar Peč Adams, još 1970. godine, a kasnije je o njemu snimljen i istoimeni film sa Robinom Vilijamsom u ulozi prvog doktora-klovna.

Teza da je dr Haus nastao po ugledu na dr Pečnera možda zvuči zanimljivo, ali svakako nije tačna. U jednom svom intervjuu, producent serije o dr Hausu Dejvid Šor rekao je da mu je vodeća inspiracija za glavnog lika bio fiktivni detektiv Artura Konana Dojla Šerlok Holms, o čemu je Tragač već pisao. Šor je istakao čak i sličnost između prezimena likova kod Šerloka (Holms i Votson) i Hausa (Haus i Vilson).

Aleksa Ćirić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA