Da li je majka generala Kutuzova bila Srpkinja?


Izveštavajući 2018. godine o poseti Ivice Dačića Moskvi, mediji su preneli izjavu šefa diplomatije o razgovoru sa tadašnjim ambasadorom Srbije u Rusiji Slavenkom Terzićem. Prema navodima ministra Dačića, ambasador ga je obradovao pričom o jednoj polemici u gradskoj skupštini Moskve. Naime, na inicijativu pojedinih gradskih poslanika da jedan trg ili ulica ruske prestonice ponesu ime nekog Srbina ili Srbije, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin odgovorio je: „Šta ćete više, imate jedan od glavnih, a to je Kutuzov (Kutuzovski prospekt u Moskvi), čija je majka Srpkinja“. Izražavajući uverenje da „niko u Srbiji to ne zna“, ministar Dačić previđa ne samo da je u pitanju predanje staro više od 150 godina, već i da ga osporavaju činjenice u vezi sa poreklom Kutuzova.

Predanje o mogućem srpskom poreklu Mihaila Kutuzova među Srbima je prisutno verovatno i pre druge polovine 19. veka. Naime, somborski Školski list od 15. juna 1868. godine navodi bačko mesto Leđen (raseljeno 1720. godine u selo Riđicu) kao selo u kom se po predanju „rodio i slavni ruski general Kutuzov“, a 1. juna 1866. godine prenosi priču o tome kako je tek rođenog Mihaila „majka u povoju u Rusiju odnela, prilikom kad su se Srbi za vreme Marije Terezije u velikim četama odavde (sa predela današnje Vojvodine) u Rusiju selili.“

Ova seoba Srba u Rusko carstvo uistinu se i odigravala u vreme rođenja Mihaila Kutuzova, ali njegova majka nije bila srpska emigrantkinja, već ruska plemkinja Ana Ilarionova, poreklom iz ruske porodice Bedrinski. U knjizi „Kutuzov: A Life in War and Peace“ Aleksandra Mikaberidzea, koju je 2022. godine objavio Oksford juniversiti pres, autor zaključuje da je Mihail Kutuzov rođen 1747. godine kao drugo dete Ilariona Goleniščev-Kutuzova i Ana Ilarionove, koja je, rodivši četvrto dete, preminula. Autor navodi da porodica Kutuzov svoje poreklo prati do druge polovine 13. veka, kada se rodonačelnik loze Kutuzov, Gavril, preselio iz tadašnje Pruske u Novgorodsku oblast. Roditelji Ane Ilarionovne, s druge strane, bili su Ilarion Zaharovič Bedrinski i Praskovja Mojsevna Bešentsova.

Ako se uporede izneti biografski podaci feldmaršala Kutuzova, kao netačne možemo odbaciti i navode portala Srbin.info, koji je 2013. naveo da poreklo porodice Kutuzov vodi od „hercegovačkog plemena Kuduz u trebinjskoj opštini iz sela Poljice u Popovom polju“. Ovaj portal donosi i priču o dve Kutuzovljeve rođake koje su se tokom osamdesetih godina prošlog veka dopisivale, od kojih je jedna Srpkinja iz Mostara, a druga iz Moskve, ali se identiteti dveju korespondentkinja ne navode. U tekstu se takođe tvrdi kako Kutuzovljevi posmrtni ostaci nikada nisu preneti u Rusiju, već da i danas počivaju u Poljskoj. Ovaj navod je, takođe, netačan, budući da je Kutuzovljev pepeo prenet u Kazansku katedralu još 1813. godine.

O srpskom poreklu Mihaila Kutuzova pisao je i portal BSC Happy, koji u svom tekstu poreklo Kutuzovljeve majke smešta u Bačku.

Nikola Đurić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA