Da li se 3. novembra obeležava Svetski dan čistog vazduha?


„Prvaci, prvaci, dođite nam svi, u našu školu zabavite se svi prvaci svi”. Da li se sećate ove pesmice koju je učenica prvog razreda Leontina izrecitovala jednoj novinarki? Ako ne, možda vam možemo osvežiti pamćenje ukoliko kažemo da je devojčica par sekundi nakon recitovanja ipak bojažljivo priznala kako je pesmicu zapravo „izmislila”. Može se reći da je upravo tako i Ministarstvo zaštite životne sredine u Srbiji izmislilo jedan svetski dan koji ne postoji (makar ne na taj datum), a evo o čemu se tačno radi.

Kako se svake godine ističe na veb-sajtu ovog Ministarstva, „širom sveta danas, 3. novembra, obeležava se Svetski dan čistog vazduha, kao podsetnik da je vazduh za nas uslov života i kao upozorenje na opasnosti usled svakodnevnog prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu”. Istina je, bez sumnje, da ako nema čistog vazduha nema ni života, kao i da se štetne materije već decenijama prekomerno emituju u atmosferu. Ipak, možemo reći da je povod za ovo „upozorenje” izmišljen, s obzirom na to da se 3. novembra „širom sveta” ne obeležava Svetski dan čistog vazduha.

U internacionalnom kalendaru Ujedinjenih nacija zabeleženi su Međunarodni dani čiste energije, šuma, vode, okeana, planete Zemlje i okoline pa čak i „Svetski dan čistog vazduha za plavo nebo” (engl. International Day of Clean Air for Blue Skies) koji se obeležava 7. septembra. Međutim, nigde ne postoji informacija o Svetskom danu čistog vazduha o kojem Ministarstvo zaštite životne sredine svakog 3. novembra piše već godinama. Još tokom prethodne Tragačeve analize na ovu temu uzeli smo u obzir i one manje konvencionalne kalendare, poput Days of the Year, u okviru kojih smo uočili razne „svetske dane” koji padaju na taj datum – sendviča, japanske kulture, meduza, pametnih kuća, siročadi, domaćica, klišea, medicinskog kanabisa i marcipana – ali ne i čistog vazduha.

Osim Ministarstva, pojedini ekološki portali (na primer Ekobalans i Ekolist) takođe ističu kako se dan čistog vazduha obeležava 3. novembra „širom sveta”. Premda relativno često u svakodnevnoj komunikaciji koristimo onu, već uveliko ustaljenu frazu „kako je svet mali”, on to u ovom slučaju zaista jeste i deluje da obuhvata samo jednu državu, odnosno Republiku Srbiju.

FakeNews Tragač je tokom pisanja prvobitne analize kontaktirao više puta sa Ministarstvom kako bismo dobili odgovor na pitanje zbog čega je baš ovaj datum odabran za „Svetski dan čistog vazduha”, ali oni izgleda ipak nisu hteli da, kao prvakinja Leontina, hrabro priznaju kako su ga prosto – izmislili.

Teodora Koledin, FakeNews Tragač

Ukratko

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA