Da li je Dalaj Lama kreirao „duhovni test Dalaj Lame“?


Rešite drevni test Dalaj Lame i zavirite u dubinu svoje duše. Vrlo je lako. Samo pratite savete domaćih medija. I ne samo domaćih. „Dok rešavate ovaj test, ne razmišljajte previše o odgovorima, odlučite se za ono što vam prvo dođe u misli – koristite intuiciju, a ne logiku“, savetuje B92. „Na kraju možda saznate ponešto o sebi.“

Kako izgleda ovaj test? Prvo bi trebalo da zamislimo pet životinja. Zamislimo ih, ali ne analiziramo mnogo. Prosto ih poređamo po važnosti, kako nam je koja draga. Na kraju će se pokazati da njihov redosled odslikava koliku važnost pridajemo samopoštovanju (tigar), karijeri (krava), ljubavi (ovca), novcu (svinja) i porodici (konj).

Slede još dva zadatka. Dato je pet imenica kojima sami dodajemo prideve. Potom i pet boja. Njih povezujemo s osobama iz svog okruženja. I sve se samo sklapa. Ono što mislimo o pacovima – mislimo i o neprijateljima. „Žuta“ osoba je neko ko je imao najviše uticaja na naš život.

Probao sam i ja (u istraživačke svrhe, jasno). Ispostavilo se da sam gladan novca. Mislim da je seks neophodan i život precenjen. Moja drugarica Duška je neko koga neću lako zaboraviti. Koji je zaključak? Ili ovaj test ne radi, ili Dalaj Lama zna nešto što ja ne znam.

Navodni „duhovni test Dalaj Lame“ u talasima se pojavljuje u medijima. Najčešće kao laka zabava, razbibriga, uklapa se u letnju šemu. Obećava nam se da ćemo otkriti „istinske životne prioritete“ i da ćemo uspeti da „zavirimo u svoju dušu“. „Ima samo tri pitanja i otkriva suštinu vaše ličnosti!”, „Otkrijte prioritete u vašem životu!”, „Saznajte ko je vaša srodna duša”.

Test virtuelnim prostorom kruži najmanje dve i po decenije. Njegova veza s liderom tibetanske duhovne zajednice, međutim, više puta je negirana.

Međutim, pojedini mediji ne odustaju: „Radi se o testu drevnih Tibetanaca za koji se veruje da ga je kreirao Dalaj Lama – vrhovni poglavar tibetanskog budizma“. Samo što nisu baš sigurni o kom tačno Dalaj Lami se radi. Telegraf – koji u jednom ranijem tekstu poručuje: „Rešite ga odmah i promenite sudbinu” – razrešava pitanje autorstva u jednom sasvim mističnom tonu. Oni kažu: „tvrdi se da ga je sastavio sam Dalaj Lama, odnosno neka od njegovih ranijih inkarnacija”.

B92 takođe navodi da se radi se o „testu drevnih Tibetanaca“ i to onom „za koji se veruje da ga je kreirao“ Dalaj Lama. „Do danas ih je bilo 14 – prvi je bio Gedun Drupa, rodio se 1391. a umro 1474. Trenutni je simpatični Tenzin Giatso, koji je rođen 1935. godine.“ Znate ga, onaj dečak što se druži s Bredom Pitom u filmu Sedam godina na Tibetu.

Dečak je u međuvremenu porastao i postao globalno prepoznatljiva figura. Ali, da li je sačinio test objavljen u Blic ženi? Nije. Američki fekt-čeking sajt Snoups pronašao je podatak da je identičan test ličnosti postavljen na jednu Juznet grupnu diskusiju još 1998. I to bez ikakvog pozivanja na drevnu tibetansku mudrost. Zvao se tako jednostavno – „test ličnosti“. Snoups podseća da ovo nije prvi put da se Dalaj Lami lažno pripusuju već postojeći sadržaji.

Navode se tako i popularni „Saveti za bolji život”, poruke Dalaj Lame sledbenicima da postanu „spiritualni aktivisti”. One su, navodno, poslate nakon terorističkih napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001. „Saveti za bolji život”, ispostaviće se, ipak su samo probrana verzija jedne duže liste saveta koja je dostupna onlajn barem od 1999. i pratila je umetnički projekat prezentacije jednog nepalskog tantričkog totema. Saveti su pogrešno nazivani i „japanskom tantrom za sreću“.

Danijel Apro, FakeNews Tragač

Ukratko

12/06/2024

Ne, Adriana Vilagoš nije iz Vrbasa

Sportklub (podsajt portala N1) objavio je vest o velikom uspehu Adriane Vilagoš, mlade bacačice koplja, koja je na Evropskom prvenstvu u Rimu osvojila srebrnu medalju. U tekstu…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA