Slučaj Kijanu Rivs: Može li se satira označiti kao laž


Redakcija FakeNews Tragača je ove godine u više navrata objavila analize slučajeva kada su informativni mediji preuzimali i objavljivali satirične vesti ili šaljive sadržaje kao verodostojne informacije. Jednu od takvih vesti pokušali smo da dekonstruišemo pre dva meseca, ali nam satirični portal Zicer nije odgovorio na poruke. Nakon stupanja u kontakt sa novinarima ovog portala, rečeno nam je da ih portali za utvrđivanje činjenica iz zlih namera prijavljuju na Fejsbuku, uništavajući tako „nešto što je građeno godinama”. Kontaktirali smo sa još četiri satirična portala, kao i dva portala za utvrđivanje činjenica iz regiona, kako bismo detaljnije razmotrili ovaj problem.

 

Kijanu Rivs i Kosovo

Portal Alo preneo je izmišljenu vest satiričnog portala Zicer o navodnoj izjavi glumca Kijanu Rivsa u vezi sa Kosovom i Metohijom, a da je reč o satiri potvrdili su nam iz redakcije Zicera. Dok smo čekali odgovor, crnogorski portal Raskrinkavanje je objavio analizu ove teme, a nakon njihovog teksta bosanski portal Alo je objavio ispravku, dok je srpska verzija ovog portala svoj tekst povukla.

Holivudski glumac Kijanu Rivs u priči portala Zicer navodno misli da je „Srbima naneta velika nepravda otimanjem Kosova i Metohije, ali da će Bog tu nepravdu na kraju ispraviti”, a u tekstu se nalaze i dva Rivsova izmišljena citata u kojima daje podršku Srbiji. Iako je preuzeo čitav tekst, portal Aloonline.ba nije poštovao autorstvo i potpisao ga je kao svoj, dok srpska vezija ovog portala u rubrici Region tekst potpisuje kao autorsko delo sajta „Region.rs, koji nije aktivan. Postoji mogućnost da je došlo do zabune, pošto je rubrika Region portala Alo na sličnoj internet-adresi („region.alo.rs”).

Ispod teksta srpskog portala Alo ostavljeni su komentari „Tako je brate shvatio si o cemu se radi a i mnogi drugi su shvatili nego ih sramota da priznaju da su pogresili. Pravda je spora ali dostizna.”, „IZ TVOJIH USTA U BOZIJE USI . ZIV BIO DOBRI COVECE” i „Svetom se sve snažnije širi istina o Kosovu i Metohiji, iz srca Srbije i vaskolikog srpstva otrgnutoj svetoj zemlji! Velikan Kijanu Rivs, Bog mu dao čelično zdravlje i svaku sreću, zaslužuje svo naše poštovanje i divljenje! Hvala mu, dok je sveta i veka!”, dok je na objavu ovog teksta na Fejsbuku reagovalo više od 320 korisnika. I originalni tekst satiričnog portala Zicer postao je viralan na Fejsbuku, pa tako objava stranice „Ponosim se što sam Srbin” broji oko 1.100 reakcija i više od 70 deljenja.

 

Pogrešno tumačenje šale

Naša redakcija pokušala je da kontaktira sa redakcijom portala Zicer krajem oktobra ove godine, ali nismo dobili odgovor skoro dva meseca. Iz Zicera kažu da je to zbog velikog broja mejlova koje primaju sa raznih strana od ljudi koji ne shvataju da je Zicer portal namenjen satiri, što ih je naviklo da ređe prate poruke koje dobijaju.

Iz uredništva sajta Zicer napominju da vest o Kijanu Rivsu nije jedini slučaj, već da svake godine informativni mediji prenesu bar pet njihovih vesti. „Nama urednicima sa Zicera je bilo najžalosnije gledati kako televizije sa nacionalnom frekvencijom, ne samo ove što svet prikazuju ružičasto ili veselo, već i ove ugledne koje imaju poluvekovnu tradiciju, u udarnim terminima u vestima čitaju ono što je neko od nas napisao iz šale”, kažu iz Zicera za Tragač i ocenjuju da to generalno govori o stanju novinarstva u Srbiji.

 

Satira VS utvrđivanje činjenica

Iz portala Zicer bili su oštri prema našem portalu i portalima za utvrđivanje činjenica iz regiona, pošto su, kako kažu, dobli nekoliko prijava na Fejsbuku. „Nešto što gradimo godinama, neko iz zlih namera nam isprijavljuje na Fejsbuku i uništi preko noći”, navode iz Zicera i dodaju: „Zloupotrebili su svoj položaj da bi nam smanjili vidljivost jer pojedine satire nisu bile po njihovom ličnom ukusu”.

Nakon što smo redakciji Zicera objasnili da redakcija FakeNews Tragača ne sarađuje sa Fejsbukom, pa samim tim ne može da označava sadržaj na ovoj društvenoj mreži kao lažan ili manipulativan, rečeno nam je da su „krivci“ portali za utvrđivanje činjenica iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Kako bismo proverili ove navode, kontaktirali smo sa kolegama iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i sa još četiri satirična portala iz regiona.

Glavni i odgovorni urednik portala Raskrinkavanje.me Darvin Murić kaže da ne razume ovakve optužbe, pošto su portal Zicer označili jednom, kao satiru, bez analize, kako se ocena ne bi videla na Fejsbuku. „Poenta je da mi ne cenzurišemo satiru, mi je podržavamo. Ja bih voleo da postoji što više takvih portala. Mi samo kontrolišemo zloupotrebu satire”, objašnjava Murić za Tragač i poručuje da svaka redakcija koja smatra da je nepravedno dobila oznaku može da se javi Raskrinkavanju, koje će – potom – ukloniti oznaku ako je uneta greškom.

Da nije postojalo nikakve zle namere navodi i urednik portala Raskrinkavanje.ba Emir Zulejhić, koji kaže da je taj portal ocenio Zicer ukupno dva puta ocenom „satira”, a da je prvi od ta dva teksta objavljen 2018, kada još nije bila uspostavljena saradnja sa Fejsbukom. „Ova ocena (satira), kako je objašnjeno u metodologiji, nije negativna ocena i služi za objašnjenje situacije u kojima informativni portali prenose satiru bez oznake, da bi se jasno odvojio satirični od nesatiričnog sadržaja”, ukazuje Zulejhić za Tragač i dodaje da ovakva ocena ne povlači sankcije na Fejsbuku. „Kada objava dobije ocenu ’Satira’ ili ’Tačno’, na takvim objavama se samo pojavljuju linkovane analize fact-checkera bez ikakvih posledica na reach objave ili stranice”, kaže Zulejhić koji je uz ovo objašnjenje poslao i linkove ka Fejsbukovim smernicama koje detaljnije objašnjavaju sistem ocena i sankcija (1, 2, 3).

Glavni i odgovorni urednik satiričnog portala Šatro.info Haris Dedović kaže da njegov portal nije imao iskustava poput portala Zicer. „Moguće je da je tako zato što smo mi odmah uzeli onu značku ’satire page’, pa zato nema problema”, navodi Dedović za Tragač. Iz redakcije Bijeljina njuz, čija se šaljiva vest ove godine našla i na naslovnici dnevnih novina, takođe navode da nisu imali nikakvih problema sa portalima za utvrđivanje činjenica.

Njuz.net objavljuje satirične sadržaje od 2010. godine, a urednik portala Marko Dražić za Tragač kaže da se nikada nije desilo da im objava na Fejsbuku bude označena kao lažna. Satiričarka portala Karakter Selma Mešić takođe kaže da joj se nije desilo da joj portali za utvrđivanje činjenica bilo kako utiču na vidljivost tekstova, pa joj nije uklonjen čak ni tekst za koji je sumnjala da će biti, pošto se ticao pandemije virusa korona. „Ljuti smo kad nam prebrzo pokvarite fazon. Volimo malo da se zakuva i da satirična vest dođe do ozbiljnih portala, pa da se i sami političari počnu prepucavati oko nje”, kaže Mešić za naš portal.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA