Nije viteški #8: Pedofilija


Redakcija FakeNews Tragača u devet nastavaka objavljuje analizu izjava koje su Branimir Nestorović i Saša Borojević izneli na konferenciji za štampu u decembru 2021, predstavljajući Udruženje za zaštitu dece „Vitezovi reda zmaja“. U prvih sedam nastavaka pisali smo o Borojevićevim i Nestorovićevim navodima koji se tiču suicidadečijih pravapromene poladruštvenih mrežaosoba sa invaliditetom, Amber alerta i seksualnog obrazovanja. Sutra objavljujemo poslednji tekst u nizu, a tiče se incesta.

 

Pedofilija

Povod za sedmu analizu predstavljale su dve izjave Saše Borojevića sa pomenute konferencije. Prva je glasila ovako:

Da registar pedofila ne bude zatvoren, mi moramo da znamo ko su ti ljudi, njihova imena i prezimena, da se ne bi dogodilo ono što se dogodilo u Nišu da je čikica od 73 godine sa nanogicom pušten, a onda je u parku napao dve devojčice, jednu od šest, jednu od sedam godina, jer niko nije znao ko je on.

Reč je o 62-godišnjem muškarcu iz Niša, a incident se dogodio u septembru 2021. godine. On je u prvostepenom postupku Osnovnog suda osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina, za dva krivična dela nedozvoljene polne radnje.

Ipak, kako su pojedini mediji pisali [1, 2], on je nanogicu nosio zbog izvršenja krivičnog dela nezakonito posedovanje oružja i eksplozivnih naprava i izazivanje opšte opasnosti. Dakle, sve i da su podaci iz posebne evidencije o licima koja su osuđena za krivnična dela protiv polne slobode prema maloletnim licima [3] odnosno registra pedofila, javno dostupni, „čikica od 73 godine sa nanogicom“ ne bi bio u ovom registru jer je osuđen za drugo krivično delo.

Druga sporna izjava Saše Borojevića glasila je ovako:

Imate i profesorku, doktorku Irenu, ja mislim da se preziva Marija Mejn iz Nemačke na TED konferenciji koja je rekla da pedofilija više nije filija, nego pedoseksual i idemo na praktično opredeljenje, gde to sad postaje opredeljenje, a ne sad da je to filija, filija se izbacuje iz te priče.

Profesorka koju Borojević pominje zapravo je studentkinja medicine Mirjam Hejn, koja je u maju 2018. godine na TEDx događaju održala prezentaciju pod naslovom „Zašto naša percepcija pedofilije treba da se promeni“, u okviru koje je rekla da je „pedofilija nepromenjiva seksualna orijentacija“. Ova zaista kontroverzna tvrdnja u medijima i na društvenim mrežama izvučena je iz konteksta i protumačena kao pokušaj „normalizovanja pedofilije“ [4, 5].

Objavljeni snimak prezentacije je na zahtev same Mirjam Hejn uklonjen sa Jutjuba. U obrazloženju organizatori TEDx događaja navode da je Hejn u svom govoru „opisala pedofiliju kao stanje sa kojim se neki ljudi rađaju i sugerisala da, ako je prepoznamo kao takvu, možemo učiniti više da sprečimo te ljude da deluju u skladu sa svojim nagonima i naškode deci“. „Iako se u ovom polju vode brojne debate, naučnici u ovoj oblasti su ujedinjeni u svojoj želji da zaštite decu od opasnosti – kao što je i govornica jasno istakla u svojoj prezentaciji, rekavši Dozvolite mi da budem vrlo jasna: Zlostavljanje dece je bez ikakve sumnje pogrešno.

Celokupna tadašnja rasprava mora se sagledati u kontekstu u kome se odvijala, a koji u to vreme nisu dovoljno razumeli (a – sve su prilike – ne razumeju ga ni sada) ni mediji koji su nekritički, tendenciozno i često uz pogrešan prevod, prenosili tekstove objavljene u drugim medijima ili na duštvenim mrežama, niti pojedinci koji su ih komentarisali i dalje prenosili.

Naime, u to vreme se pripremala nova, jedanaesta Međunarodna klasifikacija bolesti (MKB-11 ili na engleskom ICD-11). Ceo proces revizije MKB-10 započeo je 2007. godine, a verzija za pripremu implementacije objavljena u junu 2018. godine [6]. U procesu revizije učestvovalo je 96 zemalja članica Svetske zdravstvene organizacije. Nova klasifikacija MKB-11, čija je primena započela 1. januara 2022. godine, sadrži značajne promene u područiju seksualnog zdravlja. Između ostalog, u skladu sa savremenim shvatanjem seksualnog zdravlja i rodnog identiteta, depatologizovana je rodna neusklađenost, a seksualna orijentacija je potpuno isključena, pa se više ni u kojem obliku ne može smatrati poremećajem [7].

Međutim, i po novoj MKB-11 pedofilija je i dalje ostala „filija“. Umesto Poremećaja polne sklonosti koji su se u MKB-10 vodili pod šifrom F65.-, u okviru kategorije Mentalnih, poremećaja ponašanja ili neurorazvojnih poremećaja uvršteni su Parafilični poremećaji u koje se ubraja i Pedofilični poremećaj koji „karakteriše trajni, fokusiran i intenzivan obrazac seksualnog uzbuđenja – koji se manifestuje upornim seksualnim mislima, fantazijama, nagonima ili ponašanjem – prema deci prepubertetskog uzrasta“.

Domaći mediji su i ranije, u nekoliko navrata, plasirali dezinformaciju da bi pedofilija uskoro mogla biti legalizovana, o čemu su pisali Raskrikavanje i FakeNews Tragač.

Tatjana Babić i Jelena Jovović, FakeNews Tragač

Sutra: Nije viteški #9: Incest.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA