Ceo svet je na terenu video Pusi rajot, a „Alo“ maskirane ustaše


Portal dnevnog lista „Alo!“ objavio je u toku finalne utakmice Svetskog prvenstva u fudbalu vest pod naslovom „MASKIRANE USTAŠE ULETELE NA TEREN! Prekinuto finale! UŽAS na glavama, CRNE KAPE sa slovom U! (VIDEO)“.

I dok su svetski mediji odmah preneli informaciju da je reč o upadu za koji su odgovornost preuzele članice ruskog rok benda Pusi rajot, „Alo!“ je na terenu video ustaše – ako je verovati naslovu, odnosno ljude obučene u odeću „nalik uniformama koje su nosili pripadnici ustaškog pokreta za vreme Drugog svetskog rata“ – ako je verovati tekstu.

Međutim, uvidom u postojeće snimke, fotografije, ali i u otvoreno pismo članica benda, veoma je lako ustanoviti da nije reč o ustaškim, već o ruskim policijskim uniformama, kao i da na crnoj kapi nema slova „U“. Lažnu vest preneli su i portali Dnevni žurnalPravdaNajljepši citati, a Alo je nedugo potom promenio naslov u „NA TEREN SU ULETELE ŽENE! Crne kape sa značkom na glavi! Prišla Mbapeu, krenula rukom na njega! (FOTO)“. Ipak, FN Tragač je uspeo da na vreme zabeleži prvu verziju naslova i vesti.

Prvobitna i ispravljena verzija teksta

Dezinformaciju sličnog karaktera pre pet dana je objavio i Informer, koji je tvrdio da Hrvati insistiraju na tome da igraju u crnim dresovima, kakve su nosili fudbaleri Nezavisne Države Hrvatske, za šta je FN Tragač takođe ustanovio da je laž.

Sandra Maksimović

Ukratko

22/05/2024

Ne, „pravilo 7-38-55“ nije pravilo

Portal Gradske info pridružio se nizu portala koji su preneli netačne navode o takozvanom „pravilu 7-38-55“, prema kojem se sedam odsto komunikacije prenosi rečima, 38 odsto tonom…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA