Srpski telegraf optužio KRIK za tekst Fake News Tragača

U utorak, 28. avgusta, Srpski telegraf je na 5. stranici objavio vest pod naslovom „KRIK vređa mrtvog Željka Cvijanovića”, pozivajući se na tekst koji nije objavio KRIK, već Fake News Tragač. Reč je o našem tekstu „Ne, Željko Cvijanović nije bio novinar za uzor“, u kome na osnovu dostupne arhivske građe pojašnjavamo zbog čega su neprihvatljivi napisi medija prema kojima je Cvijanović bio „jedan od najboljih srpskih novinara“ i „čovek koji je postavio visoke standarde u novinarskoj profesiji“.

Srpski telegraf objavljeni tekst naziva bizarnim i piše da iza portala „Fake News Tragač“ stoji KRIK. Međutim, iako su „Fake News Tragač“ i KRIK-ovo „Raskrikavanje“ na istom zadataku borbe protiv dezinformacija, reč je o dva različita, nezavisna portala. Te podatke je veoma lako proveriti u impresumu oba medija.

Srpski telegraf, 28. avgust 2018, str. 5

Budući da je na društvenim mrežama u nekoliko navrata doveden u pitanje kredibilitet izvora koje smo koristili za pomenuti tekst, ovom prilikom ćemo izneti i dodatne informacije o tome. Autentičnost svih skeniranih priloga iz publikacije „Željko Cvijanović – novinar u civilu“ potvrdio nam je YUCOM, koji je izdao tu knjigu, a segmente koje smo citirali smo dodatno proverili, zahvaljujući kolegama iz sarajevskog Medijacentra, koji raspolaže bogatom novinskom arhivom iz ratnog perioda u Bosni i Hercegovini.

Tekst „Mapa bez mrlja“ koji je Željko Cvijanović objavio u listu „Javnost“ 22. jula 1995, u kome se na krajnje neetičan način piše o srebreničkim žrtvama, a koji smo citirali u svojoj analizi, dajemo na ovom mestu u celini, kao podsećanje na najmračniji period srpskog novinarstva, u nadi da takvom neljudskom pristupu profesiji više nikada nećemo svedočiti.

 

 

Fake News Tragač