Drugi rođendan FakeNews Tragača


Na današnji dan 2017. godine pokrenut je FakeNews Tragač. Naša redakcija je od tada detektovala više od 1200 dezinformacija, objavljenih u 235 medija iz Srbije. Povodom drugog rođendana, redakcija dodeljuje i nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodne godine najčešće širili dezinformacije. Prva nagrada je ovog puta pripala Informeru, druga Alou, a treća Kuriru.

Osim kratkih analiza, sproveli smo i istraživanja većeg obima. Bavili smo se manipulativnim izveštavanjem i manipulativnim oglasima u časopisima o zdravlju. Utvrdili smo da su Informer i Srpski telegraf za samo godinu dana 265 puta na svojim naslovnim stranama najavili rat. Pregledali smo sve naslovne strane koje su bile posvećene ubistvu Jelene Marjanović i došli do zaključka da je u senzacionalističku medijsku istragu o njenoj smrti bilo uključeno čak 237 aktera – od Đinđića i Dačića, preko istražiteljke Vendi i Fejsbuk manijaka do vidovite sove. Jedno istraživanje posvetili smo astronomiji i tom prilikom smo predstavili na koji način mediji nekritički izveštavaju o otkrićima nastanjivih planeta, ali i o potencijalnim udarima asteroida o Zemlju. U okviru našeg najobimnijeg istraživanja analizirali smo odgovore u čuvenoj enciklopediji “1000 zašto – 1000 zato” i uočili veliki grešaka, propusta i nedoslednosti. Objavili smo prvi deo istraživanja, posvećen društvenim naukama, dok će drugi deo – posvećen prirodnim – biti objavljen naredne godine.

Pored analitičkog rada, Tragačev tim je tokom cele godine organizovao i treninge za proveru podataka. Obuku FakeNews Tragača do sada je završilo 105 novinara i studenata novinarstva iz Srbije, od kojih su neki postali i članovi redakcije. Pored toga, naš tim je učestvovao u obuci više od 110 novinara iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Grčke i Slovenije.

Trudićemo se da 2020. godine budemo još bolji. Čitaoci mogu očekivati nove formate analiza, veliko istraživanje o fabrikama lažnih vesti, ali i redizajniran sajt. Svim čitaocima zahvaljujemo se na praćenju i podršci, a posebnu zahvalnost dugujemo onima koji nam putem društvenih mreža i onlajn formulara prijavljuju sumnjive medijske sadržaje.

 

FakeNews Tragač

 

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA