Prilepljena izjava i prilepljena svastika


Redakcija Tragača analizirala je vest portala Vaseljenska i objavu sa Tviter naloga Vladimira Đukanovića, poslanika poslednjeg saziva Skupštine Srbije. U vesti je došlo do pogrešne interpretacije izjave ukrajinskog predsednika Zelenskog, a u Tviter objavi je ukrajinskom vozilu sa fotografije dodata svastika.

Regionalna mreža SeeCheck, kojoj pripada i FN Tragač, prethodne nedelje je analizirala više od 20 lažnih i manipulativnih informacija koje su objavljene na portalima i društvenim mrežama u vezi sa ratom u Ukrajini.

 

Izmišljena izjava Zelenskog

Portal Vaseljenska u naslovu teksta prenosi da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio da će prihvatiti sve uslove koje postavi ruska strana, ukoliko NATO odbije da Ukrajinu primi u alijansu. U samom tekstu nema citata koji bi podržao konstataciju iz naslova, već se navode reči savetnika Mihaila Podoljaka u kojima on tvrdi da se Zelenski ne plaši da razgovara sa Rusima o bilo kakvim političkim pitanjima.

Ni internet pretragom ne može se doći do izjave Zelenskog koja potvrđuje konstataciju iz naslova, već samo do oštrijih reči predsednika Ukrajine prema NATO. „Što se tiče NATO-a, odavno sam se ohladio po tom pitanju nakon što smo shvatili da NATO nije spreman da prihvati Ukrajinu. Alijansa se plaši kontradiktornih stvari i konfrontacije sa Ruskom Federacijom”, rekao je Zelenski za ABC, dodajući da Ukrajina neće „na kolenima moliti” NATO ni za šta. Ipak, nigde nije naglasio da to što Kijev gubi nadu za ulazak u NATO znači da će „prihvatiti sve ruske uslove”.

 

Đukanović foto-montažom podržao svoj tvit

Narodni poslanik u prethodnom sazivu Skupštine Srbije iz redova Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović na svom Tviter profilu objavio je foto-montažu na kojoj se nalazi ukrajinsko vojno vozilo koje je oslikano kukastim krstom. U opisu objave Đukanovića stoji da je „naš NVO sektor danas sa puno ljubavi ovim likovima pružio podršku”.

Obrnutom pretragom fotografije dolazi se do originalnog izvora koji pokazuje da je kukasti krst dodat softverom za obradu fotografije, kao i da fotografija datira iz 2014. godine. Fotografiju je napravio fotograf Marko Đurica za agenciju Rojters, blizu ukrajinskog grada Kramatorsk.

FakeNews Tragač je već pisao o viralnoj foto-montaži nastaloj u toku sukoba Rusije i Ukrajine, gde predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u ruci drži fudbalski dres na koji je manipulativno dodata svastika.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA