Ajaks demantovao vest o prvom transrodnom fudbaleru u svojim redovima


Čitalac nam je skrenuo pažnju na izveštavanje o fudbalskoj utakmici između Ajaksa i NEK Najmegena, gde u tekstovima pojedinih domaćih portala piše da je pred kraj utakmice na teren ušla prva transrodna osoba u istoriji Ajaksa. Kontaktirali smo sa medijskim timom fudblaskog kluba Ajaks, iz kog su nam potvrdili da informacija nije tačna, odnosno da Kijan Fic-Džim nije transrodan.

Početkom januara ligaški susret holandskih fudbalskih klubova NEK Najmegen i Ajaks završio se nerešeno. Ajaksu, koji se smatra jednim od favorita za osvajanje holandske lige, ovo je bila četvrta uzastopna utakmica bez pobede. Pred kraj utakmice u igru je ušao talentovani Kijan Fic-Džim (engl. Kian Fitz-Jim), kojem je ovo bio debitantski nastup u najjačoj fudbalskoj ligi Holandije.

Sportal Blic svoj tekst naslovljava sa „ISTORIJSKI TRENUTAK Transrodna osoba zaigrala sa Tadićem”, a Maxbet sport „AJAKS OVE NEDELJE ODIGRAO ISTORIJSKI MEČ ’Kopljanici’ imali nesvakidašnjeg debitanta!”. Kurir u naslovu nema spornu informaciju, ali u tekstu piše da će „utakmica ostati upamćena po činjenici da je Kijan Fic-Džim postao prva transrodna osoba u istoriji Ajaksa koja je zaigrala za seniorski tim”.

Izveštaj nakon utakmice sa zvanične internet-prezentacije FK Ajaks nije sadržao informaciju da je debitant Fic-Džim transrodna osoba, a taj podatak nismo uspeli da pronađemo ni pretragom stranih sportskih portala. Međutim, na popularnoj Fejsbuk stranici „Seoski fudbal”, koja obično kroz humor posmatra ovaj sport, uočili smo objavu nastalu pre pomenutih tekstova: uz fotografiju Fic-Džima napisano je „Gospođica – gospođa debitovala za Ajax”.

Pošto ne možemo da sa sigurnošću utvrdimo poreklo informacije, odlučili smo da kontaktiramo s medijskim timom FK Ajaks. „Dobro je da ste nas prvo kontaktirali kako biste proverili informaciju, pošto izveštavanje o Fic-Džimu (da je transrodan prim. aut) nije tačno”, odgovorili su iz medijskog tima FK Ajaks za Fake News Tragač.

Iako je vest nastala kao pokušaj šale ili zbog nesmotrenosti novinara, na društvenim mrežama tumačena je kao verodostojna, pa je pridobila i niz negativnih komentara i uvreda na račun fudbalera.

Stefan Kosanović, FakeNews Tragač

Naknadne napomene: Portal Blic ispravio je pogrešne navode (8. maj 2023). Portal Kurira ispravio je pogrešne navode.

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA