Ne, AstraZeneka nije „obustavila vakcinaciju u Britaniji za mlađe od 30 godina“

Portal dnevnog lista Informer juče je objavio vest pod naslovom „AstraZeneka OBUSTAVILA VAKCINACIJU u Britaniji za mlađe od 30 godina!“, pozivajući se na britanske medije Sun, Sky News i agenciju Rojters. Ipak, vakcinacija cepivom AstraZeneka u Velikoj Britaniji nije obustavljena za mlađe od 30 godina, već je iz Združenog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju Velike Britanije (JCVI) preporučeno da se ljudima koji treba da prime ovu vakcinu, a imaju manje od 30 godina, ponudi alternativa u vidu drugih dostupnih cepiva, ukoliko je to moguće.

Britanska agencija za lekove i medicinske proizvode (MHRA) juče je u svojoj objavi za medije čak iznela stav koji govori da se „ne preporučuju starosna ograničenja za upotrebu AstraZeneka vakcine protiv Kovida 19“, ali je Vlada Velike Britanije ipak prihvatila preporuku Komiteta za vakcinaciju i imunizaciju, pa će ljudima mlađim od 30 godina biti ponuđena alternativna vakcina.

Koliki je rizik?

Prema pisanju britanskog Bi-Bi-Si-ja, koji se poziva na podatke MHRA, u toj zemlji zabeleženo je 79 slučajeva pojave krvnih ugrušaka nakon primanja vakcine proizvođača AstraZeneka, od kojih je 19 slučajeva završeno smrtnim ishodom, a u tri slučaja preminuli su ljudi mlađi od 30 godina. Bitno je napomenuti i da je do ovog trenutka u Velikoj Britaniji vakcinom AstraZeneke cepljeno oko 20 miliona ljudi.

Ovaj medij, pozivajući se na podatke relevantnih medicinskih institucija, takođe navodi da je šansa za smrtni ishod nakon primanja vakcine AstraZeneke otprilike jedan u milion slučajeva, uz poređenje takve vrste rizika s vožnjom automobila dugačkom oko 400 kilometara, kada je rizik od smrti usled saobraćajne nesreće takođe jedan prema milion.

Šta su zapravo pisali mediji na koje se Informer poziva?

Informer u svom tekstu navodi da će imunizacija vakcinom AstraZeneke u Velikoj Britaniji za mlađe od 30 godina danas (juče) biti zaustavljena. Ipak, britanski San, na koji se domaći tabloid poziva, preneo je izjavu zamenika glavnog medicinskog službenika Engleske u kojoj on govori da vakcinacija AstraZenekinim cepivom neće biti zaustavljena, već da će biti „promenjen kurs“ cepljenja u pravcu većeg prioriteta za vakcinisanje mlađih Britanaca cepivom proizvođača Fajzer ili Moderna.

Da će mlađim Britancima samo biti ponuđena alternativa u vidu drugih vakcina preneo je i Sky News, na koji se Informer takođe poziva. Slične vesti donela je i novinska agencija Rojters, kojoj je Informer pripisao pogrešno prenete navode Britanske agencije za lekove i medicinska sredstva, u kojima se tvrdi da će umesto vakcinom AstraZeneke mlađi Britanci biti vakcinisani Fajzerovim ili Moderninim cepivom, iako je ova alternativa samo preporučena.

Pored Informera, istu vest, ali sa opreznije sastavljenim naslovom, preneo je i portal dnevnog lista Blic.

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA