Dodatak Srpskog telegrafa „Teorije zavere“ korektan ― ali plagiran


Krajem oktobra dnevni list Srpski telegraf objavio je uz svoje nedeljno izdanje i specijalni dodatak na 12 strana pod naslovom „Teorije zavere“. Iako se ovaj list u pomenutom dodatku zaverološkim narativima bavio na fenomenološki način, ne prikazujući ih kao istinite, ispostavilo da je većina tekstova o teorijama zavera iz dodatka Srpskog telegrafa plagirana. Čak šest od osam objavljenih tekstova u manjoj ili većoj meri prepisani su sa interneta, a novinari Srpskog telegrafa poslužili su se odavno objavljenim tekstovima Bi-Bi-Si-ja, RTS-a, Nacionalne geografije, Novosti

Analizirali smo i uporedili tekstove iz dodatka Srpskog telegrafa i originalne tekstove sa raznih portala koji su u ovom dodatku plagirani.

 

Sedam teorija ravnozemljaša iz Nacionalne geografije

U prvom tekstu dodatka, pod naslovom „Ravna Zemlja, a na kraju zid – Antarktik nas čuva da ne padnemo“ novinari Srpskog telegrafa su bez bilo kakvog navođenja izvora gotovo od reči do reči prepisali tekst sa portala Nacionalne geografije u Srbiji pod naslovom „Sedam teorija koje prema ravnozemljašima ‘dokazuju’ da je Zemlja ravna“. U tekstu ovog tabloida našlo se svih sedam teorija koje je izdvojila i Nacionalna geografija pozivajući se na portal Iflscience, a dodate su samo izjave „poznatih ravnozemljaša“ i nekoliko zanimljivosti vezanih za ovaj pokret.

O kemtrejlsima po uzoru na tekst Bi-Bi-Si-ja

Za potrebe drugog teksta, koji je objavljen pod naslovom „Kemtrejlsi šire koronu, kontrolišu um i sterilišu čovečanstvo“ novinari Srpskog telegrafa poslužili su se analizom portala britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si na srpskom pod naslovom „Teorije zavere: „Kemtrejls” ili priča o tragovima od aviona ― šta je istina u teoriji koja se širi internetom”. Originalni tekst, koji je objavljen jula ove godine, presložen je za potrebe dodatka Srpskog telegrafa, ali su rečenice iz teksta Bi-Bi-Si-ja ostale manje-više iste.

I o sletanju na Mesec uz pomoć Bi-Bi-Si-ja

Treći tekst u dodatku „Teorije zavere“ jedan je od dva članka koje je Srpski telegraf sâm kreirao ili gde je korektno citirao izvor, a tiče se antivakcinalnog pokreta. Zbog toga, odmah prelazimo na četvrti tekst koji se bavi teorijom da je sletanje na mesec iz 1969. godine lažirano. Ovo je, ponovo, učinjeno uz pomoć već postojećeg teksta Bi-Bi-Si-ja. Članku britanskog teksta dodat je samo antrfile koji se tiče optužbi za lažiranje sletanja na mesec na račun Stenlija Kjubrika i Volta Diznija.

Novinari Srpskog telegrafa uspeli su da u ovom tekstu pogrešno prepišu tvrdnju iz teksta Bi-Bi-Si-ja, pa su naveli da „čak pet odsto građana SAD ne veruje da je sletanje bilo prevara“ iako Bi-Bi-Si u svom tekstu navodi da „oko pet odsto Amerikanaca veruje da su sletanja na Mesec lažirana“.

Veza 5G i korone objašnjena tekstom RTS-a

Naredni tekst Srpskog telegrafa koji smo analazirali objavljen je pod naslovom „Halo, ovde virus“ i bavi se navodnom povezanošću 5G telekomunikacione mreže nove generacije i pandemije virusa korona. Ovog puta članak je istovetan tekstu s portala Radio-televizije Srbije koji je javni servis objavio pre više od dve godine pod naslovom „Da li je 5G mreža gorivo za pandemiju korone“.

Teze o iluminatima iz Novosti

Jedan od tekstova svog dodatka Srpski telegraf posvetio je i iluminatima, neizbežnoj temi teoretičara zavera. U tom tekstu novinari ovog tabloida poslužili su se napisom s portala Novosti iz 2014. godine koji je, suštinski, prikaz knjige „Tako je govorio Dejvid Ajk“ Milice Simić koji je ona sama priredila za Novosti.

Tvrdnjama iz teksta Novosti dodati su i navodi sa pojedinih domaćih foruma (1, 2) o bivšem kanadskom ministru odbrane Polu Helijeru koji veruje da iluminati poseduju tehnologiju za rešenje klimatskih promena ali je drže daleko od javnosti, kao i teze o tome da su iluminati stvorili Jugoslaviju.

Priče o stvarnim ljudima u crnom prepisane s hrvatskog T portala

Poslednji plagirani tekst iz dodatka Srpskog telegrafa o teorijama zavera govori nam o stvarnim ljudima u crnom, to jest navodnim agentima koji brišu sećanja ljudi na susrete s vanzemaljcima. I ovaj tekst gotovo je u potpunosti prepisan s interneta, a original potiče s hrvatskog T portala koji je preveo i prilagodio članak Hafington posta.

O Branimiru Nestoroviću

Nakon ovog članka, Srpski telegraf je svoj dodatak zaključio tekstom o izjavama „ikone antivaksera“ Branimira Nestorovića koji je skrojen od gostovanja ovog penzionisanog lekara u jednoj televizijskoj emisiji.

Pregled naučne produkcije Branimira Nestorovića možete videti ovde, a o njegovim pseudonaučnim izjavama i dezinformacijama koje je plasirao čitajte u serijalima blogova Nije viteški i Tako je govorio Nestorović, kao i u brojnim analizama koje smo objavili (1, 2, 3…).

Ivan Subotić, FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA