TOP 10 lažnih i manipulativnih vesti u 2018.


Fake News Tragač dodelio je na svoj prvi rođendan, 24. decembra, nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima u Srbiji koji su se tokom proteklih godinu dana najviše istakli širenjem lažnih i manipulativnih vesti. Zlatnu statuu dobio je Alo, srebrnu Informer, a bronzanu Kurir. Na samom kraju godine, predstavljamo vam i TOP 10 lažnih i manipulativnih vesti po izboru redakcije. Napominjemo da ovo nije deset najvećih ili najopasnijih laži, već deset egzemplarnih, najilustrativnijih primera koje smo detektovali. Oni će na ovom mestu biti predstavljeni hronološkim redosledom.

Bravo, Marko, Srbine! Pokazao Albancima da ga nisu slomili! Lajk i uprkos poniženju! Junak Marko Đurić poslao lajk! Ovako su mediji komentarisali fotografiju na kojoj se vidi ruka proturena kroz otvor na blindiranom vozilu, koja pokazuje “lajk”. Domaći mediji bili su uvereni da je reč o ruci Marka Đurića, kao i da je na ovaj način direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju pokazao Albancima da ga nisu slomili nakon hapšenja u Kosovskoj Mitrovici. Međutim, ako pođemo od toga da su Đurićeve ruke bile vezane lisicama, da je u vozilu bio okružen policajcima, da se na proturenoj ruci vidi gumeni porub uniforme, a ne rukav odela, lako ćemo doći do zaključka da lajk nije pokazao Đurić, već jedan od kosovskih policajaca.

Dnevni list Informer je tokom Svetskog prvenstva u fudbalu danima širio teoriju prema kojoj je hrvatski tim naručio crne dresove po uzoru na dresove koje je nosila reprezentacija Nezavisne Države Hrvatske. Ova potpuno neutemeljena informacija savršeno je nalegla na postojeći diskurs netrpeljivosti i ljubomore zbog uspeha hrvatske reprezentacije, pa su „crne NDH dresove“ mnogi uzeli zdravo za gotovo. Tragač je na osnovu dostupne arhivske građe ustanovio da je NDH za vreme Drugog svetskog rata odigrala dvadesetak fudbalskih utakmica, i to u dresovima crvene boje.

Srpski telegraf objavio je ovog leta potpuno izmišljenu vest da premijer Mađarske Viktor Orban planira osnivanje „Unije E6“, koja bi bila alternativa Evropskoj uniji, a obuhvatala bi Srbiju, Mađarsku, Rumuniju, Češku, Slovačku i Poljsku. Nakon konsultacija sa Vladom Mađarske, FN Tragač je utvrdio da Orban nikada nije pominjao ovakav plan. Uprkos tome, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za naredni broj Srpskog telegrafa da će Vlada Srbije ozbiljno razmotriti Orbanovu ideju, a usledili su i pozitivni komentari Zorane Mihajlović i Jadranke Joksimović. Ovaj primer nam pokazuje kako se ne samo medijska, već i politička agenda neretko baziraju na dezinformacijama. 

Društvenim mrežama, a potom i portalima, počeo je da kruži snimak oralnog seksa uz zvuke pesme „Mihajlo, Miki, Miki“, na koncertu koji je navodno održala Nada Topčagić. FN Tragač je ustanovio da snimak potiče sa nastupa metal benda Mokoma na finskom festivalu „Paskis Sh#t Happens“ (jul 2018), a da je živo izvođenje folk-hita samo nasnimljeno na klip s nastupom dugokosog plavog pevača Marka Anale. Ova montaža verovatno je nastala kao šala, i to manje-više bezazlena, ali problem nastaje u trenutku kada mediji počinju da dovode čitaoce u zabludu podstičući uverenje da je snimak autentičan. Nakon svega, Nada Topčagić se javno putem Fejsbuka zahvalila Tragaču.

Niz medija preneo je vest da je penzionisani američki pilot dobio tužbu protiv Srbije „zbog trauma koje je zaradio tokom učestvovanja u bombardovanju Beograda 1999. godine“ i da ga na ime odštete čeka 2,15 miliona dolara. Već narednog dana Srpski telegraf je objavio kako je „NATO psihopata“ ubijao civile, a sad traži odštetu, a u čitavu priču se uključio i Veselin Šljivančanin. Vest je zapravo potekla sa ruskog portala „Panorama“, čiji je vlasnik potvrdio Tragaču da je tekst satiričan i potpuno izmišljen.

Ovo je bila lažna vest koju je, prema našoj evidenciji, prenelo najviše medija, uključujući Politiku, Tanjug, B92, BlicMondo. Naime, mediji su počeli da šire arhivski video Albanske nacionalne armije, tvrdeći da je aktuelan i da se njime najavljuju napadi na Srbiju i Grčku. Nisu bile neophodne posebne istraživačke tehnike da bi se utvrdilo da je snimak arhivski, budući da na Jutjubu postoji već više od osam godina. Ipak, to nije sprečilo tridesetak domaćih medija da raspredaju dodatne teorije zavere, pa je Politika, primera radi, ocenila da bi nakon ovog snimka najugroženije mogle da budu srpske enklave, posebno u Drenici. 

Lažne vesti su često banalne prirode, kriju se u različitim rubrikama o zanimljivostima i trivijama, ali i takve vesti mogu da prerastu u mit i da budu prihvaćene kao istinite. Od uvođenja biometrijskih ličnih karata u Srbiji medijima kruži priča o tome da se na poleđini karte nalazi broj koji pokazuje koliko ljudi u našoj zemlji liči na vlasnika. FN Tragač utvrdio je pregledom dokumentacije kojom se uređuje standard ovakvih dokumenata da je reč o potpuno izmišljenim tvrdnjama, i da je „misteriozni broj“ samo kompozitna kontrolna cifra koja o vlasniku lične karte ne otkriva ama baš ništa.

Fake News Tragač bio je prvi medij koji je otkrio da je tradicija nagrade Zlatni lav za mir, dodeljene Aleksandru Vučiću, potpuno falsifikovana u domaćim medijima. Utvrdili smo da je priznanje osnovano pre godinu dana, a ne pre sedam decenija, kako je preneo veliki broj medija, kao i da ga dodeljuje Foedus fondacija, blisko povezana sa EPP (European People’s Party), čija je članica i Srpska napredna stranka. Ovde je zabeležen i jedini slučaj da se neki medij nakon naše analize izvinio svojim čitaocima zbog prenete dezinformacije. Portal Balkanska pravila izvinio se čitaocima koje je doveo u zabludu, uz obećanje da će čitava redakcija klečati na kukuruzu.

Novinar Živorad Nikolić, poznatiji kao Žika Šarenica, plagirao je više od polovine svojih tekstova u dnevnom listu Kurir. Od 51 teksta, koliko ih je napisao od 3. decembra 2017. godine, Fake News Tragač je za 29 utvrdio da je reč o kompletnom ili delimičnom plagijatu. Tekstovi su prepisivani sa više od 20 portala, a Nikolić je u razgovoru za FN Tragač potvrdio da je preuzimao tekstove drugih sajtova. „Ja nisam sveznajući. Neki tekstovi su moji autorski, neke prepišem, dodam, uzmem, štrpnem i to je to“. Iako je Nikolićevom „štrpkanju“ pažnju posvetio i Zoran Kesić u svojih 24 minuta, to nije sprečilo ovog kolumnistu da naredne nedelje nastavi po starom.

Tekstom Ništa im nije sveto, pa ni ljudski život, Informer je po ko zna koji put pokazao da mu ništa nije sveto, pa ni istina. Ovaj medij preneo je da je kolona demonstranata na protestu Jedan od pet miliona ugrozila život pacijenta koji se nalazio unutar vozila Hitne pomoći, tako što su odbili da propuste sanitet pod rotacijom. U centrali Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu rekli su za FN Tragač da nikakvi problemi u funkcionisanju te službe te noći nisu zabeleženi, kao i da su tokom prethodnih protesta demonstranti sva vozila Hitne pomoći propuštali. Kada smo im rekli da je Informer preneo potpuno drugačiju informaciju, odgovorili su: „Informer? Pa naravno…”.

* * *

Ekipa Fake News Tragača zahvaljuje vam se na podršci i želi vam uspešnu 2019. godinu, sa više zdravlja i sreće – i manje laži.

Fake News Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA