Zlatni Pinokio za „Informer“, Srebrni za „Alo“, a Bronzani „Kuriru“


Portal Fake News Tragač povodom svog drugog rođendana dodeljuje nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana prema našoj evidenciji najčešće širili lažne i manipulativne vesti. Naš tim je istražio 163 manipulativna sadržaja i u širenju dezinformacija uhvatio 177 medija, koji su zbirno posmatrano 726 puta kreirali ili preneli neistine.

Zlatnog Pinokija za 2019. godinu dobija Informer, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo čak 34,4 odsto. Ovaj medij je tokom prethodnih godina u više navrata razotkrivao tajne planove za uništenje Srbije koji se nisu ostvarili, utvrdio je postojanje Boga na osnovu informacija sa satiričnog portala, najavio da NATO pravi virus kojim će ubijati Slovene, izmislio izjavu Federike Mogerini, lažima branio doktorat Siniše Malog, a u jednom trenutku je čak najavio i to da će se na portalu Informera pojaviti lažne vesti. Bili su u pravu.

Srebrnog Pinokija je zaslužio prošlogodišnji laureat Alo, sa učešćem od 33,1 odsto. Ovaj medij je najavio pad asteroida koji će sve ljude na svetu učiniti bilionerima, dok je u albanskoj pesmi o sukobu žene i svekrve prepoznao poziv na pokolj Srba. Kad opasnost nije pretila od Albanaca – sa kojima je ovaj tabloid zakazao rat koji je trebalo da počne minulog novembra – opasnost je pretila od zastrašujućih bolesti, pa je Alo najavio da će u septembru u Srbiji smrt pokucati na vrata i da će ljudi padati kao pokošeni.

Bronzani Pinokio pripao je Kuriru, koji je krairao ili preneo 29,4 odsto dezinformacija iz evidentiranog korpusa. Ovaj medij se priključio i promociji manipulativnih onlajn kampanja za proizvode kakvi su Pingulingo i Nutrivix, a objavio je i niz lažnih vesti, o istraživanju koje pokazuje da ne postoje genijalne žene, o bubama-ubicama koje šire smrtonosni virus, kao i o Diani iz Leskovca koja već godinama ima 22 godine i živi kao bog sa 22.000 dinara.

Redakcija FakeNews Tragača odlučila je da ove godine dodeli i posebnog, Crnog Pinokija, i to novinaru i voditelju Živoradu Nikoliću, poznatijem kao Žika Šarenica, koji iz nedelje u nedelju u dnevnom listu Kurir objavljuje plagirane kolumne. To nije prestao da čini čak ni kada smo i njemu i uredniku tog dnevnog lista predočili sav materijal koji smo prikupili, a koji svedoči o kontinuiranoj krađi intelektualne svojine.

TOP 10 generatora i prenosilaca lažnih vesti zaokružuju, ovim redosledom, Espreso, Srbija danas, Srpski telegraf (i njegov portal Republika), Blic, Večernje novosti, Telegraf i B92. Pri razmatranju ovih rezultata treba imati u vidu da je u Srbiji registrovano više od 2000 medija i da ne postoji ni dovoljno dobar način ni dovoljno velik tim da kontinuirano i sistematski proverava sadržaj svakog od njih. Pažnja tima Fake News Tragača bila je prvenstveno usmerena na medije sa najširim potencijalnim dometom, dakle na dnevne listove, televizije sa nacionalnom frekvencijom i najposećenije portale.

Na objedinjenoj listi, koja predstavlja rezultate za 2018. i 2019. godinu, Informer je takođe na prvom mestu, nakon čega slede Alo, Kurir, Srbija danas i Espreso.

Redakcija Fake News Tragača će na 2. rođendan portala, 24. decembra, dobitnicima nagrada poslati i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija, uz napomenu da u bajci na koju referišemo drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi. Nagrađeni mediji to očigledno nisu uzeli u razmatranje, jer je TOP3 isti kao i prošle godine, uz nešto drugačiji raspored – tada je Informer dobio Srebrnog, a Alo Zlatnog Pinokija.

 

FakeNews Tragač

Ukratko

23/11/2023

Ne, tetovaža Ane Stanskovski nije trajna

Portali B92, Blic, Kurir, Luftika i Nportal objavili su viralnu priču o influenserki Ani Stanskovski, koja je istetovirala ime svog dečka na čelu. „Mnogi su bili u…

TOP 5 – NAJČEŠĆE LOKACIJE MANIPULACIJA